“Casa care-mi place”
Ideea “Casa care-mi place” a luat formă într-un mic bar de lângă Facultatea de Arhitectură din Timişoara. O mână de studenţi, o pauză mică între cursuri, o măsuţă înghesuită de cafele, o nostalgie spontană pentru “oameni împreună”, pentru “oraş împreună”. Aşa a început. Gânduri noi care se leagă unele de altele, cu tot mai mult entuziasm, până la acea limită când simţi provocarea de-a face să se întâmple. Şi te arunci. În braţele tuturor obstacolelor deja anticipate. Şi faci să se întâmple.
“Casa care-mi place” e un concurs organizat de membri ai Asociaţiei de la 4, prin care ne-am propus să-i apropiem pe locuitorii Timişoarei de valoarea artistică a fondului construit, printr-o abordare nouă a relaţiei cu oraşul şi, mai mult, sa le stârnim interesul de a contribui la construcţia imaginii acestuia în timp.
Simţind cu toţii o distanţă între arhitecţi şi locuitorii oraşului (respectiv între aşteptările pe care aceştia le au faţă de fondul construit), am găsit necesară o platformă de comunicare între cele două părţi. În acest sens, am propus timişorenilor un site pe care aceştia să posteze poza casei lor preferate din cartierul în care locuiesc, urmărind astfel totodată o conturare a identităţii cartierelor. Timişorenii şi-au putut exprima, prin vot, opinia în legătură cu casele propuse pe site, numărul de voturi oferit fiecărei casei stabilind câştigătorii concursului.
În data de 3 august, cu ocazia Zilelor Timişoarei, a avut loc premierea concursului, în cadrul căreia 6 aparate de fotografiat au fost oferite concurenţilor care au propus casele cele mai apreciate.
Ultima etapă a proiectului a început cu vernisarea expoziţiei “Casa care-mi place”, vineri, 11 octombrie 2013, în ceas de seară la Bastionul Theresia, Sala artelor şi arhitecturii.
S-au prezentat publicului fotografiile tuturor caselor urcate pe platforma de internet, statistici şi analize legate de participanţi şi casele propuse, dar şi o imagine generala asupra proiectului, timeline-ul/ parcursul evenimentelor organizatorice, echipa din spatele “Casa care-mi place” şi a oamenilor care au sprijinit proiectul de-a lungul desfăşurării lui. Ziua următoare, am avut plăcerea să-i avem invitaţi pe arh. Sorin Ciurariu, arhitectul-sef al oraşului Timişoara, arh. Bogdan Demestrescu şi Bogdan Nadolu, sociolog, la o discutie publica în care am încercat să desluşim principalele concluzii ale proiectului “Casa care-mi place”. S-au ridicat probleme diverse de la incertul răspuns la ce ‘place’ clientului, la lipsa culturii spaţiului public care afectează în mod direct imaginea locuinţelor şi până la posibilităţi şi îndemnuri de continuare a iniţiativei. Sociologul Bogdan Nadolu este de părere că nu creşterea numărului participanţilor, ci perpetuarea acţiunii, prin sedimentarea conceptului, ne-ar asigura îndeplinirea scopului, iar arhitectul-şef al oraşului sugerează implicarea tuturor actorilor, de la comitete de cartier, la agenţii imobiliare înspre cultivarea unui bun simţ al arhitecturii urbane.
Proiectul are un caracter unic prin dimensiunea sa, prin numărul mare de persoane pe care îl implică, fapt ce oferă capcitatea conturării unei viziuni globale în legătură cu percepţia cetăţenilor asupra spaţiului construit. Provocarea pe care concursul a propus-o cetăţenilor a constat în părăsirea sferei de confort, pentru a ajuta la construirea în timp a unei imagini mai armonioase a oraşului în care trăim, iar în ceea ce ne priveşte pe noi şi pe colegii noştri, o conştientizare a locuirii, altfel decât ghidează limitele facultăţiilor.