fbpx

Casa CC

Amplasată pe un sit în pantă din zona Warthe, aproape de centrul istoric al Braşovului, în drum spre Poiană, locuinţa cu o suprafaţă generoasă – 1 000 de metri pătraţi desfăşuraţi – a fost concepută astfel încât toate spaţiile să beneficieze de priveliştea spectaculoasă care se deschide spre dealurile şi munţii din împrejurime.

Text: Ioana Păunescu
Foto: Şerban Bonciocat

Punctul de plecare al proiectului a fost organizarea volumetrică sub forma unei suite de corpuri, dispuse în cascadă, care ies în consolă din roca parţial excavată a terenului, urmărind panta naturală relativ mare (30%). Obiectul rezultat are propriul său spectacol panoramic, întregindu-l pe cel din jur. Imaginea exterioară îmbină tabla zincată cu suprafeţe generoase de sticlă, elegante structuri metalice, placări cu piatră şi lemn exotic pentru pardoselile teraselor, fiecare material punând în evidenţă relaţia dintre volume, dar şi structura lor interioară.

Locuinţa este organizată pe patru niveluri – două demisoluri, parter şi etaj, în care zona de zi şi spaţiile recreative au o pondere semnificativă. Accesul de la cota superioară a terenului se face la nivelul parterului, de unde o scară şi un lift panoramic, cu pereţi şi uşi din sticlă, fac legătura cu un etaj superior şi cu alte două inferioare. Parterul cuprinde garajul, zona de acces, bucătăria şi diningul şi este, practic, o supantă a livingului; balustrada locului de luat masa a fost transformată într-un panorama bar, realizat în întregime din sticlă securizată, deschizându-se spre livingul de aproximativ 100 de metri pătraţi de dedesubt, unit cu parterul printr-o scară cu structură metalică şi trepte din beton. Definită de un perete de sticlă structurală în formă de L, de 14 metri lungime şi 6 metri înălţime, zona de zi de la nivelul primul demisol cuprinde open space-ul organizat sub forma a două compoziţii – living + tv, respectiv o zonă pentru panoramă, având acces direct spre propria terasă exterioară, acoperită cu lemn de teak, în care este încastrat un bazin cu peşti. Pe acelaşi nivel sunt amplasate un birou/cameră de oaspeţi şi o zonă, cu acces independent, cuprinzând cameră, bucătărie şi baie, dedicate persoanei care administrează locuinţa. Sub living, cel de-al doilea demisol este dedicat funcţiunilor recreative – un spaţiu multifuncţional înconjurat de cigar lounge, depozit de vinuri, saună şi, despărţit printr-un glasvand de sticlă, de piscina interioară – un volum din metal şi sticlă ce înglobează bazinul de apă şi o zonă pentru chaise longue-uri, scoasă în consolă deasupra cotei inferioare a terenului. De pe terasa exterioară a acestui nivel – pe care este amplasat, excentric, şi un foişor pentru barbeque – se ajunge, coborând o scară în două rampe, la piscina exterioară.

Nivelul etajului este dedicat celor trei dormitoare şi băilor, dormitorul matrimonial fiind flancat, spre sud, de o generoasă terasă panoramică.

Imaginea interiorului preia din limbajul faţadelor – pereţi şi tavane din beton aparent turnat în cofraje metalice, în combinaţie cu zugrăveli albe, pardoseli din piatră naturală şi parchet din teak, compartimentări din sticlă securizată (bucătărie, piscină), placări cu ardezie şi tablă din zinc (pentru anumite detalii arhitecturale) sau plasă din inox (pentru balustradele scărilor interioare). Majoritatea materialelor au fost furnizate de firme locale: Holver (lemn), Extrem Aluminiu (tamplărie), iar confecţiile metalice au fost realizate de A&C Metal Industry. Pentru tabla de zinc – o opţiune inedită pentru peisajul urban înconjurător – arhitectul a apelat la Rheinzink. Majoritatea pieselor de mobilier (bucătărie, dulapuri, dar şi comode sau console) au fost concepute special pentru fiecare spaţiu, fiind completate de corpuri de iluminat atent alese (Demco) sau punând în valoare câteva obiecte de artă şi piese de design – Horse Lamp (produs de Moooi) sau fotoliile Barcelona din living.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0