fbpx


White November igloo

Casa CM

Există arhitecţi care aleg să se specializeze de-a lungul carierei, dedicându-se unui domeniu sau unei funcţiuni, iar alţii care preferă să exploreze cât mai multe dimensiuni ale actului creativ.

Text: Viorica Buică
Foto: Cosmin Dragomir | www.cosmindragomir.info

După ce ne-au arătat că pot face design de interior de cea mai bună calitate, conturând spaţii îndrăzneţe şi versatile – de la revoluţionarul club Embryo la jucăuşul restaurant Phill, arhitecţii de la Square One şi Nuca Studio se dovedesc la fel de talentaţi în abordarea locuirii, în forma sa completă: casa pe care o prezentăm în acest număr creează, printr-un studiat joc între înăuntru şi afară, o adevărată „insulă” de linişte şi relaxare în interiorul unei zone, cu controversate valenţe urbane, din nordul Bucureştiului.

Deşi sunt recunoscuţi şi foarte apreciaţi în primul rând ca designeri de interior, experienţa în arhitectură/proiectare nu le lipseşte, însă proiectele de până acum nu s-au înscris în linia aproape experimentală a amenajărilor. Întâlnirea cu un client care înţelege şi apreciază mecanismele proiectării într-un spirit inovativ, personalizând puternic locuirea, le-a oferit ocazia să conceapă un spaţiu care se distinge printre casele realizate la noi în ultima perioadă prin versatilitate şi relaţia specială cu exteriorul.

Punctul de plecare l-a reprezentat chiar stilul de viaţă al beneficiarilor: o familie care este în permanent contact cu rudele, cu prietenii, ceea ce duce la un grad foarte mare de ocupare a casei la sfârşit de săptămână, cu diverse activităţi în desfăşurare. Construcţia a fost astfel concepută ca un volum fracturat, neregulat, care asigură existenţa mai multor „centre” de interes pe fiecare dintre cele două niveluri, dar totodată şi deschiderea către exterior pentru mai multe tipuri de spaţii. La interior, deşi au utilizări diferite, există o bună comunicare între spaţii şi foarte puţine zone opace, ceea ce contribuie la crearea unei senzaţii de fluiditate.

Zona de zi este un spaţiu foarte liber, luminos şi marchează un maximum de interactivitate între bucătărie, locul de luat masa şi living, dar şi între toate acestea şi curte. Pentru includerea curţii în acest cadru, trecerea către exterior, spre terasa acoperită parţial de etaj,, se face prin intermediul unui vitraj foarte mare, cu cea mai îngustă tâmplărie disponibilă. În cadrul acestui ansamblu, punctul de forţă îl reprezintă masa cu 10 locuri, punctată de scaunele Vitra şi lampa Droog, care, deşi o „apariţie” puternică, este suficient de stilizată cât să lase spaţiile adiacente să-şi construiască propriul discurs. La parter, se mai găsesc câteva spaţii tehnice, spaţiul de acces, grupuri sanitare, precum şi un spaţiu de lucru – un birou. Etajul este rezervat celor patru dormitoare, de dimensiuni diferite, băilor adiacente, inedit decorate, şi locului de joacă pentru cei mici; chiar dacă separarea este mai pronunţată ca la parter, luminozitatea spaţiilor se păstrează prin suprafeţele şi ferestrele de mari dimensiuni. Cele două niveluri sunt legate printr-o scară deschisă, cu caracter sculptural, realizată din Corian de către firma Ekero.

Deschiderile mari obţinute prin folosirea unor plăci de beton post-tensionate în structura locuinţei, precum şi alegerea unor faţade ventilate cu placaj din lemn, foarte mobile, conectează complet în anumite locuri interiorul şi exteriorul. În acest spirit, curtea reprezintă adesea o prelungire a spaţiilor interioare, răspunzând diversităţii de utilizare cerute de temă: există o curte aferentă spaţiului de zi, cum menţionam mai sus, o curte a biroului, mai retrasă, pentru momentele de solitudine, o curte de acces şi o curte laterală ce preia într-un spaţiu fără ferestre activităţi de tip sportiv.

Finisajele de interior, dar şi mobilierul şi corpurile de iluminat alese de la companii renumite (Vitra, E15, B&B, Flexform, Davide Groppi, Flos, Poggen Pohl), pe baza mesajului general pe care îl transmit, contribuie la crearea unei locuinţe luminoase şi elegante. Apoi, anumite accente grafice şi cromatice, cu un caracter ludic, punctează personalitatea locuinţei, ferind-o de un registru sobru.

Cu naturaleţe şi creativitate, gestionând subtil prezenţa şi efectele luminii, precum şi elementele de design interior, casa CM transpune în realitate „imaginarul” unei locuiri ideale.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0