fbpx

Casa cu şura de paie – între trecut şi viitor

Case mici, vechi şi strâmbe, însă fără seamăn de frumoase. Gospodării părăsite, lăsate în paragină, sau reparate după cum s-a priceput fiecare. Cu şuri mari, cu porţi frumos decorate, cu grădini frumoase şi căpiţe de fân de toate formele. Lângă casă, un găbănaş – locul pentru depozitarea proviziilor de mâncare, a instrumentelor de lucru – , sau o bucătărie de vară, un umbrar. Case bătrâneşti, construite ingenios după nevoile fiecărei familii, lângă care au apărut, de mai mult timp, case noi, construite de noile generaţii, spaţioase, dar nelocuite şi într-un stil care contrastează cu cel al zonei.

Casa cu şura de paie – între trecut şi viitor

În mare, aşa arată satul maramureşean în plin proces de transformare, dar cu multe poveşti de spus, pentru fiecare colţ de casă. Poveşti descoperite în cadrul unei cercetări desfăşurate în 3 sate din Ţara Chioarului – Şişeşti, Dăneşti şi Şurdeşti -, de către asociaţia culturală Câte-n lună şi-n mansardă în cadrul proiectului Pro Şura. Construcţii vechi pentru timpuri noi. Proiectul finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat în parteneriat cu Fundaţia Pro Patrimonio, Bucureşti, Fundaţia social-culturală pentru democraţie identitate, unitate, generozitate, acţiune, Maramureş, biroul individual de arhitectură Funeţean Ina-Gabriela, Baia Mare şi Primăria Şişeşti şi-a propus o inventariere a construcţiilor vechi şi noi din cele trei sate şi propunerea unor soluţii de păstrare şi de integrare a celor vechi, tradiţionale, în locuirea modernă.

Casa cu şura de paie – între trecut şi viitor

Fără a neglija nevoile fireşti de confort modern ale sătenilor, echipa de cercetare, alcătuită din arhitecţi, etnologi şi sociologi, a căutat să convingă localnicii că vechile gospodării sunt valoroase şi merită să fie reparate şi/sau refolosite. Argumentul are la bază armonia dintre casa tradiţională şi locul unde se află, dar şi cu rânduiala unei familii. De altfel, propunerile pe care le aduce echipa de cercetare sunt fundamentate pe studiile pe teren realizate în luna iulie, pe interviurile cu localnicii, dar şi pe experienţa pe care echipa proiectului o are în valorificarea şi promovarea patrimoniului.

Casa cu şura de paie – între trecut şi viitor

Recomandările de refolosire propuse pentru câteva case au ca scop încurajarea arhitecţilor şi administraţiei locale să identifice soluţii de construcţie în strânsă legătură cu spiritul locului. În acest sens, echipa proiectului a realizat un Ghid de bune practici, care să vină în sprijinul valorificării construcţiilor vechi şi care este structurat în patru capitole: specificul locului, propuneri concrete şi studii de teren, studii de reconversie şi utilizare a şurilor şi recomandări pentru reparaţii şi pentru reabilitarea construcţiilor vechi. Acesta va fi pus la dispoziţia localnicilor, autorităţilor, precum şi publicului care va vizita expoziţia Pro Şura. Construcţii vechi pentru timpuri noi, în care echipa proiectului a adunat poveştile celor 10 gospodării studiate şi planurile de reabilitare ale acestora. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 2-14 octombrie la ceainăria Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13).

Casa cu şura de paie – între trecut şi viitor

De asemenea, publicul specializat, precum şi cel intersat de păstrarea valorilor tradiţionale este invitat să participe la o dezbatere publică pe 10 octombrie, de la ora 18.30, tot la ceainăria Cărtureşti. Invitaţi: Şerban Sturdza (arhitect), Ioana Popescu (etnolog), Kázmér Kovács (arhitect), Bogdan Iancu (antropolog), Georgeta Iuga (arheolog).

Casa cu şura de paie – între trecut şi viitor

Detalii pe pagina de Facebook a asociaţiei Câte-n lună şi-n mansardă, sau pe e-mail: lunadinmasarda@gmail.com

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0