Casa Darvas-La Roche: o ușă artistică deschisă către trecut
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Amazing Visuals Oradea Heritage
O construcție-bijuterie, Casa Darvas-La Roche își așteaptă vizitatorii la Oradea, oferind privilegiul pătrunderii într-un spațiu conceput la început de secol XX în spiritul Secessionului vienez, care se întâlnește aici armonios cu elemente ale stilului vernacular maghiar și cu detalii de inspirație nordică. Vitralii, o seră însorită sau surprinzătoare elemente de feronerie – iată doar câteva dintre deliciile sub semnul cărora se poate face această vizită-descoperire.
Unul dintre orașele a cărui cutreierare nu ar trebui să lipsească de pe lista periplului bihorean este Oradea. Orașul străbătut de apele Crișului Repede este o adevărată bijuterie a stilului Art Nouveau (Secession) cu numeroase clădiri istorice restaurate: hoteluri, cafenele, case de raport, școli, bănci etc., majoritatea fiind construite între 1890-1914. Printre acestea, Casa Darvas-La Roche își dezvăluie cu mândrie moștenirea istorică, fiind una dintre puținele vile moderne de la începutul secolului XX, construite cu precădere sub semnul artei, care invită publicul larg la vizitare și la participare la diverse evenimente și activități.
Povestea casei debutează la începutul secolului XX (construcția s-a desfășurat între 1909 și 1912) și este legată de numele a doi parteneri de afaceri, Alfred La Roche și comanditarul, Imre Darvas. După cum precizează echipa Oradea Heritage, „stilul edificiului îmbină geometrismul Secessionului vienez cu limbajul vizual universal al stilurilor vernaculare maghiare și nordice (finlandeze)”. Cât despre cei doi arhitecți responsabili de proiect, orădeni stabiliți ulterior la Budapesta – László Vágó și József Vágó –, aceștia și-au arătat măiestria schițând și proiectând chiar și cele mai mici detalii ale ansamblului, „feroneriile decorative ale scărilor, glasvandul și chiar scuturile de clanță cu monograma comanditarului”.
Destinată inițial să fie o clădire rezidențială, casa a adăpostit ulterior birourile companiei proprietarului, fiind de la început o construcție foarte modernă, dotată cu încălzire centrală și cu lift pentru mașini în garaj. Din saloane până în seră, Casa Darvas-La Roche, aflată în prezent în administrarea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage), devine o reală călătorie în timp, impresionând prin bogăția și farmecul detaliilor: „elementele decorative îmbină ingenios piesele produse în serie cu elemente din piatră artificială ieftină, dar de înaltă calitate estetică și cu decorațiuni ceramice unice. Acestea din urmă au fost furnizate de fabrica Zsolnay din Pécs, iar pentru crearea lor s-a folosit adesea cel mai luxos smalț irizant, cunoscut sub numele de eozină.
Vitraliile și alte elemente decorative din interior reflectă parțial imagini idealizate ale istoriei personale a proprietarului și parțial elemente ale cultului sănătății de la începutul secolului. Minte sănătoasă în corp sănătos, o casă bună, un proprietar bun”. Dincolo de această călătorie în timp pe axa arhitectură-design-meșteșug, Casa Darvas-La Roche este animată de ateliere creative, expoziții de costume, bijuterie ori artă contemporană, sau chiar evenimente gastronomice.
Un motiv în plus care îndeamnă la descoperire.