Casa de Ceai a Reginei Maria – un spațiu activ într-un loc încărcat de istorie

La cererea Reginei Maria, Casa de Ceai din vecinătatea Castelului Bran a fost creată prin transformarea unei șuri din lemn într-un spațiu destinat seratelor din parcul castelului. Lucrările de reamenajare a domeniului Bran, făcute de arhitectul ceh Karel Liman între 1920 și 1929, au inclus această conversie. Regina a avut o contribuție importantă, insistând asupra stilului rustic al intervențiilor.

Ulterior, între 1934 și 1938, Casa de Ceai primește un corp nou proiectat de Jean Ernest, noul arhitect al Biroului Regal de Arhitectură. Conformația actuală în formă de „L” a ansamblului este rezultatul extinderii. În perioada regimului socialist au fost operate intervenții minore, o mare parte din acestea fiind nocive clădirii și imaginii sale.

wimg_3096

Restaurarea și reabilitarea Casei de Ceai au avut o temă practică, dorindu-se viabilitatea economică. Funcțiunea de restaurant, firească și adecvată, a relevat pentru echipa de arhitecți de la Prographic Studio dificultatea amplasării bucătăriei, ca element de construcție nouă în relație cu o clădire-monument. Astfel, corpul nou a fost amplasat în zona posterioară a clădirii existente. Așezarea spre deal a reclamat articularea în plan și secțiune a celor două părți. Volumul nou-integrat accentuează calitatea sa de fundal pentru casa-monument, lăsând peisajul nealterat. În fața acestui deziderat, dificultățile tehnice și costurile foarte mari de realizare au fost puse în plan secund.

Proiectul de restaurare și revalorizare a Casei de Ceai respectă elementele caracteristice menționate în studiul istoric: bârnele de lemn din exterior – realizate în system blockbau, specific zonei brănene – și tâmplăriile originare. Forma acoperișului a fost păstrată cu acuratețe, iar șindrila a fost montată în stil tradițional. Au fost menținute golurile existente, iar modificări minore au implicat de fapt revenirea la deschiderile originale. Pentru iluminarea și ventilarea podului câteva lucarne au fost adăugate cu discreție reiterând modul din epocă de amplasare al acestora. Zona realizată de arh. Karel Líman – salonul principal, înalt, cu sobă a primit o atenție deosebită în procesul de restaurare. Podul nu era accesibil inițial și, astfel, două scări noi conduc în cele două secțiuni ale podului. Au fost operate deschideri în structură, de tip Fachwerk, către salonul principal, îmbogățind relațiile vizuale. Scările balansate sunt finisate cu lemn de stejar. Salonul de acces din zona extinsă în anii ’30 a fost decorat cu grinzi din lemn și console la tavan. Legătura dintre cele două zone se face prin nodul scării principale.

Finisajele includ pardoseli din dușumea de stejar masiv, iar holurile și grupurile sanitare pentru public sunt placate cu gresie ceramică. Grupurile sanitare – dotate cu tehnologie de ultimă oră – și holul de acces către bucătărie au fost grupate toate în partea din spate a casei.

wimg_2938

Iluminatul bazat pe spoturi cu led, amplasate discret, oferă o lumină concentrată, reglabilă, instrument al unor efecte scenografice. Aplice și candelabre susțin exigențele de iluminat ambiental. Corpul nou conține bucătăria, vestiarele pentru personal, spații tehnice și depozitări. Pentru realizarea extinderii au fost făcute excavații la baza drumului de acces către castel și consolidări în zona de stâncă incluzând ziduri de sprijin. Ulterior, toate aceste lucrări de infrastructură au fost îngropate, astfel încât de pe aleea de acces spre castel nu se vede nimic din corpul nou – cu excepția celor 6 ferestre-luminator necesare ventilării și iluminării spațiilor interate.

Terasa a fost păstrată și adăpostește o cafenea în aer liber. În apropierea ei se află un vas pentru flori și o bancă din piatră – bogat ornamentate cu motive florale – care datează din perioada Reginei Maria. Pe latura opusă a fost organizată o nouă terasă – la umbra arborilor existenți – integrate armonios în parcul castelului. Această terasă este aproape de un mic lac, iar o punte din lemn permite accesul pe insula din mijlocul lacului. Cele două terase sunt legate de un pasaj pietonal pavat cu piatră. Câteva trepte conduc spre un spațiu romantic de pe malul lacului, un alt loc recuperat, unde la umbra unei sălcii, a fost amplasată banca.

Vegetația cadrului natural a fost îmbogățită prin replantarea cu specii existente în parcul castelului: tuia, pin, ienupăr, frasin etc. Iluminatul exterior accentuează imaginea idilică a unei case vechi desprinsă parcă din povești, alcătuită din bârne de lemn, așezată frumos pe malul unui lac, printre copaci bătrâni, oferind pe timp de noapte o atmosferă magică mai ales în lungile nopți de iarnă.

Casa de Ceai a Reginei Maria, restaurată și reabilitată cu funcțiunea de restaurant, activează parcul castelului Bran, ca spațiu public deschis generos. Ansamblul nou-configurat îngăduie organizarea unor evenimente memorabile într-un loc încărcat de istorie.

PROIECT: Renovare și reabilitare Casa de Ceai a Reginei Maria; AMPLASAMENT: Domeniul Bran, Jud. Brașov; ADRESĂ: Str. G-ral. Traian Moșoiu nr. 24, Bran; PROPRIETARI: Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer; SUPRAFAȚA DESFĂȘURATĂ: 390 mp; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+M; PROIECTANT GENERAL: Graphic Studio, Arhitecți: Remus Hârșan, Crina Popescu, Dragoș Perju, Karoly Nemes; RESTAURARE: OPUS – ATELIER DE ARHITECTURĂ, Arhitecți: Ștefan Bâlici, Virgil Apostol; STRUCTURĂ: POPP și Asociații; INSTALAȚII: MC General Construct; PROJECT MANAGEMENT: VITALIS CONSULTING, ing. George Manea; CONSTRUCTOR: Arhitrava Brașov

Proiect prezentat în igloo 179 / aug-sep 2017