Casa de oaspeți din livadă
ARHITECTURĂ: ateliercetrei TEXT: Anamaria Moldovan, Paul-Mihai Moldovan FOTO: IWP Studio
Un gest arhitectural complementar, un „satelit” privat, discret, subtil – așa s-ar descrie intervenția arhitecților ateliercetrei din apropierea Viila Cheia guesthouse. Noua construcție se așază pe un amplasament privilegiat, privind dintr-un luminiș către livadă și soare, și se decupează din peisajul natural cu o volumetrie unitară, monolitică, cu o pantă abruptă în două ape și învelită integral în lemn, amplificând sinergia sa cu natura.
Noul proiect reflectă dorința beneficiarilor (a Laurei și a lui Iosif) de a continua povestea începută cu Viila Cheia și de a întregi un spațiu care să onoreze tradiția și să îmbrățișeze contemporaneitatea. Deoarece Viila Cheia a pornit ca proiect singular – o casă de oaspeți în livadă, și nu ca parte a unui complex sau ansamblu, provocarea principală pentru Casa LIV a fost de a integra în manieră armonioasă noua arhitectură cu existentul, conturând un dialog cu casa de oaspeți, pe de-o parte, și cu satul, pe de alta. În acest sens, alegerea locului din livadă a reprezentat una dintre provocările principale ale proiectului.
Casa se învăluie în jurul acestui spațiu devenit astăzi camera de zi, desfășurându-se pe panta naturală a terenului pe direcția est-vest. Construit pe dublă înălțime, spațiul principal de zi devine centrul locuinței spre care se deschid și cu care comunică toate celelalte încăperi. Pachetele de trepte ajung și pornesc de aici – dinspre zona de acces spre dormitoare, dar și spre biroul situat la mansardă pe latura vestică. Biroul comunică printr-un gol interior cu volumul camerei de zi. Acest gol împreună cu cel ce leagă bucătăria de camera de zi sunt integrate într-o bibliotecă pe dublă înălțime, realizată pe comandă, ce se aseamănă cu o „fațadă” interioară. Vizavi se așază vatra, iar pe distanța dintre ele, casa se deschide prin pridvor spre livadă.
Zidurile de sprijin ajută la înrădăcinarea casei, generând locurile din jurul acesteia, precum intrarea principală, cea secundară, terasa din zona dormitorului de oaspeți și extensia pridvorului spre livadă. Volumul simplu și extrem de precis al casei este învelit în întregime cu lemn, având decupate golurile ferestrelor și scobit pridvorul. Două copertine din oțel anunță cele două accese ale locuinței, ușile îmbrăcate în lemnul folosit pentru învelitoare și fațade fiind deconspirate doar de prezența mânerelor.
PROIECT: Casa LIV; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+M; AMPLASAMENT: sat Cheia , jud. Cluj; SUPRAFAȚA TERENULUI: 10 890 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 231 mp; ARHITECTURĂ: ateliercetrei; STRUCTURĂ: Top Proiect; INSTALAȚII: Gradinstal; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: ateliercetrei; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #222 / Orașe în declin / octombrie – noiembrie 2024