Casa de Toleranţă. Workshop internaţional pentru studenţii la arhitectură
Şcoala de Arhitectură din Split, Croaţia, va organiza un workshop internaţional de 4 săptămâni, deschis studenţilor la arhitectură şi tinerilor arhitecţi. Scopul workshop-ului este acela de a proiecta o nouă Casă de Toleranţă pentru oraş, proiectul urmând să fie propus ulterior primăriei în vederea construirii.
Workshop-ul va fi coordonat de profesorii Hvroje Njiric şi Emil Sverko.
Provocarea adresată studenţilor de către Şcoala de Arhitectură din Split – locul unde a fost construit Palatul lui Diocleţian – este aceea de a proiecta o casă de toleranţă ce să constituie un organism complex, acordând o deosebită atenţie condiţiilor contemporane de construcţie precum şi culturilor şi subculturilor locale.
Studenţii trebuie să găsească diverse modalităţi pentru a exprima un comportament uman complex şi totodată fundamental, alături de problematici multiculturale, prin intermediul mijloacelor restrictive ale arhitecturii.
Cum se poate traduce “iubire” în arhitectură? Cum poate fi exprimată acceptarea minorităţilor? Cum poate fi stabilit un program de arhitectură şi cum poate fi găsit un sit plin de semnificaţii în oraşul Split? Cum poate fi folosită drept sursă de inspiraţie moştenirea Palatului lui Diocleţian? Cum pot fi incluse aspectele mediteraneene, precum improvizaţia, adaptabilitatea sau hedonismul? La toate aceste întrebări, studenţii vor trebui să găsească răspunsuri originale.
Termenul limită pentru înscriere este 24 septembrie 2010, prin email către dujmo.zizic@gradst.hr
Mai multe detalii cu privire la workshop puteţi găsi aici.