fbpx

Casa de vacanţă Balancing Barn

Articol de: Viorica Buică

„Fără să aibă nicio conotaţie divină, o mostră de arhitectură domestică poate totuşi să ne ajute să ne amintim de sinele nostru autentic”, scrie Alain de Botton în cartea sa „Arhitectura fericirii”. Cu atât mai mult atunci când arhitectura locuirii este de o reală calitate şi dezvăluie potenţialul modelator al spaţiului.

Casa de vacanţă Balancing Barn

Cum aceste exemple sunt însă destul de rare în viaţa oamenilor obişnuiţi, scriitorul a încurajat şi sprijinit înfiinţarea unei asociaţii care să le permită acestora să experimenteze locuirea într-un spaţiu proiectat de arhitecţi şi birouri celebre. Balancing Barn, o casă de vacanţă semnată de olandezii de la MVRDV, lângă satul Thorington, în Suffolk, (UK) este primul proiect finalizat în cadrul programului Living Architecture. Cu o lungime de 30 de metri, dintre care 15 sunt în consolă peste o pantă, casa răspunde prin arhitectura şi structura sa împrejurimilor naturale, raportându-se totodată la locuirea vernaculară locală. Privită de la nivelul drumului de acces, clădirea are aparenţa unei case mici, simple, pentru două persoane; din lateral îşi dezvăluie însă adevărata identitate, aşa cum se întâmplă şi la explorarea interioarelor, amenajate împreună cu Studio Makkink & Bey. La intrare se află bucătăria şi un spaţiu mare de luat masa, după care urmează 4 dormitoare duble, fiecare cu baie separată. La capătul consolei, a fost amplasată zona de zi, cu ferestre pe trei laturi, precum şi în pardoseală şi plafon. În ciuda numeroaselor deschideri către exterior, ce asigură o comunicare directă cu natura – chiar în mijlocul coridorului central se află o scară secretă ce duce în grădina de dedesubt – casa este foarte bine izolată şi deţine un nivel ridicat de eficienţă energetică.

Casa de vacanţă Balancing Barn

Începând cu această lună, Balancing Barn poate fi închiriată pentru vacanţe.

www.living-architecture.co.uk, www.mvrdv.nl

UPDATE! Proiectul a fost distins cu menţiune în cadrul Red Dot Design Award, la categoria ‘Architecture and Urban Design’

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0