fbpx

Casa Doja 36, by Tecon Architects

Casa Doja 36 are un sit dificil, o curte generoasă şi o arhitectură ce articulează contemporan momentele locuirii. Trecerile se fac gradual, în trepte categoriale diferite, iar nuanţele spaţiilor se înşiruie de la semipublic la semi-privat, ajungând la privat.

Locuinţa din Cluj situată pe strada Gh. Doja şi proiectată de echipa de arhitecţi de la Tecon are atât un context distinct, cât şi o siluetă specială. Strategia spaţială de trepte şi gradaţii a fost generată de sit, 4 metri diferenţă de nivel a terenului, două calcane la limitele de proprietate, perspectiva minunată asupra oraşului şi orientarea cardinală. Acestui context fizic i se adaugă şi particularitatea unuia contractual. Beneficiarii au organizat un concurs cu 7 firme de arhitectură, fapt inedit pentru o astfel de investiţie.

„Topografia terenului, panorama asupra oraşului şi scara volumelor din zonă sunt factorii decizionali în conceptul volumetric spaţial al proiectului. Articularea spaţiilor după un gradient de intimitate, de-a lungul unui traseu care te poartă în faţă, sub, în spate, înăuntru şi deasupra menţine curgerea spaţiului interstiţial şi oferă lumini, senzaţii şi emoţii de diverse intensităţi” – arh. Bogdan Babici, Tecon Architects.

 

Procesul de lucru, variantele şi discuţiile au definitivat o temă amplă de spaţii pentru terenul existent. Silueta casei este o punte, un volum pe sub care spaţiul curţii trece fluid, alcătuit din două picioare din beton ce ţin suspendat un corp de legătură. Cele trei elemente stabilesc compoziţional şi spaţial un contrast benefic. Ferme metalice cu deschideri de 15 m îngăduie plutirea volumului intermediar şi lasă suprafeţe vitrate mari.

 

Experimentarea casei ca scenariu spaţial de parcurgere mizează tot pe gradualitate şi contraste abil tensionate. Un living în exterior, spaţiul de sub punte, apoi terasa de sus o belvedere delicat introdusă în ansamblu sunt spaţiile exterioare ale casei.

Retragerea de la stradă lasă o varietate de locuri interesant configurate şi spaţii afară. Ele conduc, acompaniază, dezvăluie, adăpostesc şi au, astfel, caractere diferite. Amenajarea terenului şi rezolvarea calcanului vestic fac curtea să se alinieze la nivelul acoperişului vecin.

 

Gradualitatea este, de asemenea, prezentă şi în spaţiile interioare. Înlănţuirea lor firească urmează exigenţele funcţionale solicitate de beneficiari. Zona de noapte este compusă din două părţi şi separată de un teritoriu de zi, fluid şi deschis. O scară metalică, graţioasă şi transparentă conduce la terasa de sus, la locul de belvedere.

În acest proiect de casă, noţiunile de durată şi clipă sunt conciliate în gesturile compoziţionale şi susţinute de intenţia arhitecturală. Într-un echilibru dinamic, substanţa casei pune în valoare neconstruitul. Piloni albi masivi stau în tensiune benefică cu graţia punţii de legătură transparentă. E o casă punte.

***

Proiect: Doja 36; Adresa: Str. Gh. Doja nr. 36, Cluj; Suprafaţă teren: 663 mp; Suprafaţa construită desfăşurată: 420 mp; Arhitectură: Tecon; Echipa de proiectare: arh. Bogdan Babici, arh. Alexandru Maftei, arh. Andrei Bîsceanu, arh. Anca Păunescu; Structură: Rozini, ing. Lucian Rozorea, ing. Alexandra Costea; Instalaţii: Proing, ing. Lucian Luca; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în Case din România. Selecția 2020

Case din Romania 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0