fbpx

Casa G.

Pentru un arhitect, fiecare amenajare interioară este echivalentă cu un proiect complet, deşi majoritatea deciziilor şi a studiilor se îndreaptă în direcţia estetică. Complexitatea demersului este dată de existenţa fizică a unui tipar spaţial şi a unor date de temă care nu pot fi decât cu mari eforturi modificate: structura, compartimentările, vitrajele, poziţiile coloanelor de instalaţii. A respecta regulile jocului înseamnă uneori limitarea posibilităţilor, iar alteori ocazia de a inova şi de a găsi un răspuns original din punct de vedere estetic la cerinţele beneficiarului.

Text: Catrinel Negru
Foto: Şerban Bonciocat

În cazul de faţă, ne găsim în cea de-a doua situaţie, în care datele de pornire – opţiunile beneficiarului şi conformarea spaţiilor deja construite – au condus spre o soluţie de arhitectură interesantă şi atipică. Partiul şi detaliile casei sunt de factură contemporană: spaţii grupate funcţional, de dimensiuni generoase, cu ferestre moderne pe toată înălţimea nivelului. Dorinţele beneficiarului se îndreaptă spre eleganţa de tip clasic, fără a renunţa la obiectele şi dotările high-tech.
Astfel, ideea amenajării s-a conturat treptat ca răspuns la cele două direcţii tematice: au fost re-create principiile arhitecturii clasice – tapiserii, mobilier încastrat şi înrămat, placaje de piatră, lambriuri, tapet cu motive vegetale, corpuri de iluminat încadrate simetric în panouri, draperii bogate, însă cu mijloace moderne: o gamă de culori sobră cu accente intense – roşu carmin, jocuri de materiale şi decupaje în pereţi şi plafoane, care păstrează însă o rigoare minimalistă. Au luat naştere astfel câteva rezolvări surprinzătoare, dar cu totul armonioase: mobilarea insulară a dormitorului cu dressingul built-in care serveşte drept fundal, banda de tapet ce leagă corpurile de iluminat cu aspect tehnologic de pe plafon de mobilierul TV aşezat în consolă pe peretele central, finisajul mobilierului – fâşiile albe de tapet cu un insert de culoare roşie, care se repetă pe suprafeţele verticale laterale.
În living-room, jocul între clasic şi modern, pozitiv şi negativ, a dus la reluarea aceleiaşi forme de mobilier, întâi în consolă pe peretele de travertin, apoi ca nişe sculptate în peretele placat cu panotaje albe.
Golurile aleatorii din plafon, cu rolul de a înălţa vizual spaţiul, sunt finisate cu tapet alb sau roşu şi decorate cu corpuri de iluminat simple, suspendate. La o privire tangenţială, culorile din nişe nu sunt vizibile, lăsând să se perceapă doar vibraţia formelor albe; din locul de stat însă, alternanţa cromatică a acestora devine un element important al ambianţei. Diningul, delimitat de vitraje dublate de draperii preţioase, monocrome, este animat de tapiseria scaunelor cu texturi diferite şi de candelabrul inelar din cristal.
Bucătăria are un aspect modern, cu mobilier alb minimalist care urmăreşte faţada şi utilizează la maximum fanta orizontală de lumină naturală. Locul de luat masa, realizat la comandă, devine în acelaşi timp blat pentru micul dejun şi bibliotecă, iar scaunele roşii sunt singurul accent cromatic al bucătăriei.
Amenajarea continuă în note calme şi curate: parterul este placat cu panotaje albe, mobilier încastrat şi uşi glisante, scara cu trepte din lemn preia finisajul pardoselii parterului, parapetul se compune din platbande metalice orientate la unghiuri diferite, iar băile sunt îmbrăcate în ceramică şi mozaic din aceeaşi gamă de culori – alb, bej, roşu, brun, reluând tema nişelor cu rol de depozitare.
Obiectele sanitare moderne se adaptează ambianţei generale, punând în valoare câmpurile de mozaic şi blaturile care se inspiră din arhitectura clasică.
Amenajarea casei G. demonstrează că eleganţa şi minimalismul sunt compatibile atunci când urmăresc o imagine unitară, la adăpost de excesele formale opulente sau simpliste care guvernează în prezent preferinţele unei mari părţi a beneficiarilor.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0