Casa-grădină, by SQM Architecture

cosmindragomir_SQMA-Cisnadie_018

Clujul se extinde, se densifică, vibrează de evenimente și oameni interesanți, dar și încearcă să respire. În noul cartier Borhanci, o familie de clujeni fuge de tumultul orașului și își așază casa pe un teren triunghiular cu o grădină la mijloc.

Echipa de proiectare SQM ARCHITECTURE a pornit partiul arhitectural al casei de la piesa princi­pa­lă – o grădină. Acest spațiu major este dispus în miezul unei fâșii prismatice dezvoltate pe numai două niveluri. Cu funcțiunile zonei de zi la demisol și dormitoarele în parter, casa își exprimă tectonic registrele orizontale placate cu piatră și finisate alb luminos.

 

Ușoara glisare a prismelor lasă o terasă lungă acoperită. Placarea cu lemn a elementelor parietale exterioare din parter lasă un portal alb ca semn primitor al casei. Fereastra orizontală aproape continuă, desfășurată pe toate cele 5 travee structurale ale casei și parietalele sale gri antracit, accentuează elementul unificator al portalului alb. Dalele înierbate care conduc spre intrarea principală în casă și hortensiile albe (boule de neige) nu fac altceva decât să explice interesul pentru detaliu al unui gest construit care nu vrea să supere curtea, ci dorește să coexiste cu ea, crescând din ea.

Abordarea arhitecturală este contemporană, iar organizarea locuinței înlănțuie domestic secvențe și spații într-o villa novis a orizontalei bine calibrate.

 

Grădină interioară este polivalentă în și din mai multe chei de înțeles: ea unește și separă, face treceri și delimitează, este simultan interior și exterior, făcându-te să te întrebi dacă ești afară sau dacă te afli înăuntru. Fiind un spațiu de primire al casei, un loc de luat masa și de joacă, grădina este parte osmotică a peisajului, a dealului și a casei. O oglindă circulară aproape de sol și o linie de bambuși conferă peretelui plin o pace japoneză. Doi măslini seculari deschid grădina spre vale și curte.

 

Masa de dining dintr-un blat gros de lemn masiv oferă eleganță arhetipală spațiului principal al locuinței, iar cele 10 scaune care o acompaniază se detașează grațios de pe plăcile de piatră ale pardoselii perimetrate de cursive placate cu lemn. Pereții din beton aparent, cu urmele turnării nefinisate, oferă o prospețime colocvială ambientului interior. Scara care conduce din demisol în parter are treptele din lemn supendate de o structură metalică. Empatia scării este mai degrabă cea a unui candelabru grațios, dar neluminat, care te invită să pășești mai departe, mai sus. Metalului negru mat al elementelor care susțin scara îi răspunde imaginea șemineului suspendat cu coșul de fum aparent.

Casa-grădină este mai presus de toate „… un loc pentru părinți și cei doi copii – un loc care să nu epateze prin formă, un loc așezat discret în context, dar care să se întoarcă spre interior și să conecteze toate spațiile casei, așa cum trebuie să o facă un cămin” – SQM ARCHITECTURE.

***

Proiect: Casa Grădină; Program: locuință individuală; Adresa: Aleea Cisnădie nr. 3, Cluj-Napoca; Autori proiect de arhitectură: SQM ARCHITECTURE; Echipa: arhitecți Ferencz Bakos, Cristian Urcan, Andreea Morărescu, Cosmin Morărescu și arh. stag. Vlad Oniga; Rezistență: GORGO CONSTRUCT; Instalații: ALLPLAN; Alți colaboratori: General Pro Construct, Re.Al Glass (Schüco), Darius Hulea (metal), Levente Fecso (amenajări peisagere), Mafi (parchet), Delta Studio (pardoseli, sanitare), Porotherm (zidării), Massimo Novali (mobilier); Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #194_Efemer-Permanent