fbpx

Casa H și grădinile ascunse ale orașului

Zona veche a Bucureștiului menține, încă, niște surprize verzi, oaze de liniște: grădini în lungul lotului și o formă de locuire aproape de pământ, cu o viață domestică ascunsă în spate. Fâșiile lungi ca niște degete vegetale conțin mister, gradualitate și o relație foarte specială cu volumul construit.

Casa H, proiectată de echipa de arhitecți Prodid, apare armonios și modest, într-un plan secund al străzii Mircea Vulcănescu. Tema solicitată de beneficiari a fost o casă inundată de vegetație. Arhitectura ansamblului este configurată tocmai împrejurul spațiului verde, liber al curții. Astfel, vorbim despre un ansamblu, nu de o casă, și de patru curți care țin două case: una existentă, păstrată și refuncționalizată, și o alta nou-nouță.

webimg_4901

Limbajul arhitectural propus ține seama de curți și de un discurs al fragmentelor, valorificând atmosfera vernaculară. Demersul acesta a devenit, de altfel, o amprentă a proiectelor semnate de arh. Șerban Sturdza.

Amplasamentul casei existente între două străzi și terenul cu o configurație poligonală au determinat un implant atipic, dar și un partiu arhitectural capabile să răspundă cu blândețe ideii de a genera scenarii bogate de locuire. Secvențele locuinței au măsură și se înlănțuie cu un firesc uimi­tor. Te aștepți la ce urmează, iar spațiul interior al casei, dizolvat prin curte în cel exterior, abia așteaptă să ți se dezvăluie.

Trei registre orizontale sunt clar marcate în volumul general al casei noi. Baza stabilește, dialoghează și se compune osmotic cu grădina, interpunând între sâmburele solid al casei o verandă transparentă și câteva locuri acoperite, deschise și tihnite.

Nivelul median amintește de monumentalitatea culelor, fără să fie mare.

Mansarda, realizată integral de lemn, îi dă acoperișului senzația de plutire. În plus, nivelul care încoronează casa primește o dimensiune de liniște prin așezarea cu mare blândețe peste celelalte niveluri ale casei.

Pergolele care articulează limite de construit și liber operează diferențe ale spațiului, distingând între partea acoperită de olane şi partea metalică, un fel de dantelărie ortogonală fină, cu rol exclusiv de suport pentru plante.

Materialele folosite respectă firescul arhetipal: zidurile de cărămidă sunt tencuite luminos, lemnul este lăsat în culoarea sa natur în parter și verandă, acoperișul  găsește console care să protejeze și să confere respirație ansamblului, iar învelitoa­rea din țiglă ceramică răspunde organic elementelor de lemn ale streșinii.

Interioarele poartă aceeași marcă a simplității elementare: mobilier ortogonal, pardoseli din lemn de stejar și parietale albe.

Toate contribuie la ideea de a clădi pentru durată sau, altfel spus, de a dura clădirea. Iată de ce proiectul și Casa H demonstrează cum pot sta în armonie patru curți, două case și trei terase.

PROIECT: Locuință unifamilială; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P + 1E + M; ADRESĂ: Strada Horațiu, București; PROIECT DE ARHITECTURĂ: Prodid; ARHITECȚI: Șerban Sturdza, Ioana Cioclu; STRUCTURA DE REZISTENȚĂ: Inginerie Creativă, ing. Marius Șoflete, ing. Octavian Timu; SUPRAFAȚA TERENULUI: 921 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 419 mp; INSTALAȚII: ing. Cristian Tomescu (inst. sanitare și termice), ing. Bogdan Marinescu (inst. electrice); ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: peis. Nicolas Triboi; ANUL ÎNCEPERII ȘI ÎNCHEIERII ȘANTIERULUI: 2014-2017

Proiect prezentat în igloo 187 / dec 2018 – ian 2019

igloo_187-shop

Descoperă și alte case interesante în albumul Case din România 9

case_9_shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0