fbpx

Casa Harmonia

Text: Luiza Hanc
Foto: arh. Ovidiu Micşa

Începând cu acest an, prestigiosul festival de arhitectură din Barcelona organizează un concurs în care publicul alege câştigătorul. OpenBuildings People’s Choice Award oferă şansa celor interesaţi şi pasionaţi de arhitectură să-şi aleagă clădirea preferată dintr-un număr de peste 500 de proiecte. Printre ele se numără şi Casa Harmonia semnată de Andreescu&Gaivoronschi. Voturile pentru prima etapă, în urma căreia vor fi alese trei proiecte finaliste, se încheie mâine, 21 octombrie, marele câstigător urmând să fie anunţat odată cu decernarea premiilor WAF.

Pentru a vizualiza proiectele nominalizate, pentru a vota şi comenta, accesaţi: http://openbuildings.com/peoples_choice/waf/leaderboard.

Casa Harmonia

Proiectul răspunde unei teme relativ noi chiar pentru sectorul privat al investiţiilor: un cămin pentru persoane în vârstă. Întregul discurs arhitectural s-a modelat în jurul acestui tip de program, cu specificităţile lui funcţionale şi estetice, iar faţada principală a ansamblului arată oraşului o imagine în nuanţe blânde, dezvoltată mai degrabă pe lungime decât vertical.

Casa Harmonia

Partea de vest a Timişoarei, unde ia loc Casa Harmonia, este preponderent rezidenţială, deci liniştită, iar prezenţa în imediata vecinătate a Centrului pentru copii orfani Rudolf Walter adânceşte semnificaţia socială a zonei. Întregul cartier este înverzit, iar canalul Bega, aflat destul de aproape, nuanţează atmosfera odihnitoare. În acest context, un cămin pentru vârstnici apare ca o completare firească, binevenită, a caracterului zonei.

Casa Harmonia

Compoziţia ansamblului este una liniară, dezvoltată de-a lungul laturii sitului ce se învecinează cu o arteră relativ importantă, ce face legătura cu cartierul rezidenţial Plopi. În prim-planul faţadei nordice (cea principală), sunt recognoscibile două tipuri distincte de abordare, separate de punctul de acces. Volumul P+2 din partea dreaptă adăposteşte în mod vizibil unităţile de cazare, cu un ritm interesant al consolelor de la nivelurile superioare. Celălalt corp, acoperit cu piatră, aflat ceva mai aproape de limita străzii şi dezvoltat ca un parter blindat, supraînălţat, se prelungeşte orizontal peste primul volum, printr-o bandă ce conţine logiile primului etaj şi creează un fel de portic la parter. În plan secund, acest corp se înalţă cu aproape un nivel, adăpostind încăperi administrative şi de serviciu şi, mai spectaculos, o sală multifuncţională spaţioasă, iluminată zenital şi lateral dinspre o curte interioară. În raportul perfect ortogonal al celor două corpuri intervine peretele oblic ce marchează intrarea în incintă, deschizându-se spre aceasta. Recepţia se află într-o relaţie directă cu cazarea, cu sala multifuncţională şi spaţiile pentru luat masa, respectiv cu bucătăria.

Casa Harmonia

Modulele de cazare au fost concepute în regim flexibil, asemănător cu cel hotelier. Camerele ce adăpostesc persoane de vârsta a treia şi, mai reduse numeric, a patra sunt însoţite la fiecare nivel de camere pentru asistenţă medicală, băi speciale pentru persoane imobilizate, spaţii de socializare şi locuri de luat masa. Comunicarea între locatarii ansamblului a fost încurajată şi prin crearea unor „camere în aer liber”, în logiile ample, ce grupează câte trei celule de cazare. Sunt prezente şi alte servicii comune, cum ar fi coafura, frizeria, spaţiile SPA (o mică piscină, jacuzzi, saună, sala fitness), dar şi o capelă multiconfesională.

Casa Harmonia

Zonele de serviciu includ o bucătărie bine utilată, birouri administrative şi de consiliere generală, spălătorie, uscătorie şi încăperi tehnice. Majoritatea spaţiilor au, însă, o conotaţie specială pentru cei adăpostiţi în complex, unele dintre ele funcţionând chiar ca repere la scara ansamblului: sala multifuncţională ce poate adăposti conferinţe, capela – introdusă ca un cub spaţial adiţionat compoziţiei – şi spaţiul SPA, amplasat în zona retrasă, sudică. Relaţia dintre diferitele componente ale mecanismului de funcţionare al căminului a luat forma unor locuri şi spaţii intermediare, concepute astfel încât să medieze intruziunea exteriorului în atmosfera interioară. Curtea spaţioasă dinspre sud, amenajată cu băncuţe şi grădina interioară adiacentă sălii multifuncţionale devin oaze naturale, benefice stării de spirit a celor ce-şi duc traiul aici.

Casa Harmonia

„Temperatura” materialelor de finisaj a întregului ansamblu este una caldă, cumva familiară şi liniştită: lemnul exotic din spaţiile intermediare, parchetul de lemn şi tavanul din lamele de lemn în sala multifuncţională, confecţiile din lemn ce definesc ecrane menite a proteja şi defini mai clar logiile drept camere exterioare. Prezenţa pietrei peste peretele exterior va fi acoperită, cu timpul, de iederă, astfel încât compoziţia actuală rămâne optimistă, deschisă spre viitor.

Casa Harmonia

Citeşte şi despre alte proiecte nominalizate la WAF 2011: Germania. Centru de tratament, 8 House. Reinventarea locuirii colective, Ravensbourne College din Londra, Tree Hotel, Macro. Proiect nominalizat la WAF

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0