fbpx


White November igloo

Casă în Valea Budului

Pe un teren întins și verde, delimitat la sud de pârâul Trebeş spre care se deschide în amfiteatru, locuinţa din Valea Budului se înscrie cu naturaleţe în spiritul locului. Dezvoltarea pe orizontală a volumului, geometria fluidă a planului, culoarea albă dominantă şi amenajarea peisagistică minimalistă conturează o atmosferă senină şi relaxată, în puternic contrast cu grijile şi constrângerile vieţii urbane.

Text: Catrinel Negru n Foto: Vlad Pătru

Conceptul formal negociază cu diplomaţie tran­ziţia de la partea de nord a parcelei, do­mi­nată încă de zgomotul drumului naţional şi de prezenţa celor două proprietăţi destructu­rate printre care trece aleea de acces, spre par­tea de sud, deschisă spre cadrul natural calm şi spectaculos al luncii înverzite, al pârâ­u­lui şi al dealurilor împădurite. Organizarea spaţială a locuinţei este definită de cele două curbe concave dictate de elementele sitului: cea din faţada principală, simetrică, perpendiculară pe drumul de acces, cu rol de reprezen­tare şi de primire, şi cea de pe faţada opusă, asimetrică şi mult mai largă, care adăposteşte terasa zonei de zi şi urmăreşte limita amfitea­trului natural creat de meandrele pârâului. Imaginea percepută dinspre accesul principal, dominată de curba concavă a terasei acoperite de acces, câştigă dinamism prin suprafaţa convexă a etajului care apare descentrat faţă de axul intrării şi îndeamnă spre explorare. Cele două curbe concave sunt subliniate prin tratarea similară – cornişa în consolă, umbra proiectată asupra faţadei retrase placate cu piatră şi punctate de fante verticale. Terasa zonei de zi grupează în jurul ei livingul, diningul şi bucătăria, face perspectivele din interior sa conveargă spre acelaşi punct de interes – malul înverzit al apei, oferă intimitate spaţiilor faţă de terenurile învecinate şi protejează de soarele puternic de sud-vest. Tot din raţiuni climatice, faţada este dominată de plin, iar golurile verticale înalte şi înguste decupează o fâşie completă de peisaj, până la linia orizontului. Amenajarea exterioa­ră are un caracter voit natural, întâmplător, cu pajişti acoperite de iarbă, arbori singulari, denivelări naturale – amfiteatrul deschis spre albia pârâului – şi artificiale – movila de pământ care ascunde o cramă semiîngropată. Aleea carosabilă pavată cu pietriş contribuie discret la ambianţa silenţioasă şi plăcută. Locuinţa beneficiază de soluţii inovative şi ingenioase pentru disimularea prezenţei instalaţiilor. Încălzirea şi răcirea se fac printr-un sistem de tuburi capilare amplasate în pardoseală şi pe plafon, iar unitatea exterioară de răcire este mascată în spatele unui panou alb perforat care face parte din volumul etajului, astfel încât niciun element tehnologic să nu strice armonia volumetriei privite de la înălţime. Tâmplăria exterioară are inclus la partea superioară sistemul Ventotherm, cu aport continuu de aer proaspăt şi recuperare de căldură. Detalierea interioară studiată cu minuţiozitate declină contrastul între cald şi rece prin ale­gerea unor elemente complementare în amenajarea fiecărei încăperi: textilele confortabile şi în culori calde dialoghează cu elementele din inox satinat – treptele luminoase independente, mâna curentă cu profil rectangular, rama şemineului cu două feţe şi cadrul mesei realizate la comandă. Gravitaţia este contrazisă în repetate rânduri, începând cu scara care levitează deasupra pardoselii şi încheind cu mobilierul băii de la parter, susţinut direct de peretele din sticlă structurală al cabinei de duş. Iluminatul arhitectural încastrat se adaptează desenului de nuturi de pe plafon, care delimitează cu fineţe zonele funcţionale şi transformă interiorul într-o compoziţie de planuri bidimensionale şi uşoare ca o foaie de hârtie.  

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0