fbpx

Casă în Vincennes

Într-o zonă protejată din vecinătatea castelului Vincennes, în suburbiile Parisului, echipa AZC (Grégoire Zündel şi Irina Cristea) a transformat o casă banală, lipsită de personalitate, într-o locuinţă modernă, luminoasă, adaptată celor mai noi standarde de eficienţă energetică.

Text: Viorica Buică
Foto: Sergio Graza

Casă în Vincennes

Construită la începutul secolului XX, clădirea iniţială avea o distribuţie ciudată şi nu foarte practică a spaţiilor interioare, ignorând orice posibilă legătură cu grădina din spate. Pe lângă faptul că nu mai fusese renovată de mai bine de treizeci de ani, prezenta carenţe uriaşe în ceea ce priveşte izolarea şi încălzirea, ceea ce o făcea complet nesustenabilă în termenii unei locuiri contemporane.

Casă în Vincennes

Plecând de la această realitate, unul dintre principalele scopuri ale proiectului de reabilitare şi extindere a fost atingerea unui grad înalt de eficienţă energetică: a fost instalată o pompă de căldură, pentru un sistem de încălzire geotermal, ventilaţia este asigurată printr-o circulaţie optimă a aerului, iar pe acoperiş au fost montate panouri solare cu ajutorul cărora să se obţină apa caldă. Toate aceste intervenţii cu caracter mai degrabă tehnic sunt puţin vizibile, dar au un rol esenţial în asigurarea confortului pentru familia care locuieşte în prezent aici.

Casă în Vincennes

Casă în Vincennes

Imaginea generală a casei a fost de asemenea schimbată în mod radical prin demolarea anexe­lor foarte degradate, restaurarea mansardei şi a beciului şi construirea unei extinderi care comunică direct cu grădina prin mari suprafeţe vitrate (pe vreme frumoasă, acestea se pot deschide complet, într-o prelungire naturală a bucătăriei). Proprietarii se pot relaxa şi pe terasa de pe acoperişul noii anexe, ce poate fi accesată din dormitorul matrimonial şi care, prin intermediul a două decupaje, aduce mai multă lumină naturală în zona de zi de la parter.

Casă în Vincennes

Casă în Vincennes

Dacă la început clădirea avea 120 mp, dintre care doar 90 mp puteau fi şi folosiţi efectiv, la final, incluzând biroul amenajat la subsol, s-a ajuns la 220 mp destinaţi în totalitate locuirii.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0