fbpx


White November igloo

Casa K.

În cartierul Pipera, dominat de o arhitectură mai degrabă pestriţă şi cu identitate incertă, echipa Prographic a ales expresivitatea minimalismului şi a propus o locuinţă unifamilială modernă, elegantă şi perfect ancorată într-un discurs contemporan. Iniţial, pe locul actualei construcţii se afla o structură închisă şi necompartimentată, organizată pe parter şi etaj, care a fost cumpărată cu scopul de a fi reconfigurată spaţial şi transformată într-un cămin primitor pentru o familie cu doi copii.

Text: Adelina Clapon
Foto: Cosmin Dragomir

Beneficiarii nu au fost însă mulţumiţi de înălţimea spaţiilor şi de suprafeţele care rezultau în urma simplei remodelări, aşa că au luat decizia de a demola construcţia existentă şi de a ridica, în locul ei, o casă nouă care să le satisfacă pe deplin dorinţele funcţionale şi estetice. Au ştiut de la bun început că vor o locuinţă modernă, în linii simple, cu o foarte bună comunicare exterior – interior.

Prographic a răspuns acestor exigenţe cu o volumetrie simplă – un paralelipiped împărţit pe două niveluri, tratate în mod diferit la exterior, ce cuprind toate zonele funcţionale. Decizia de a utiliza materiale naturale – lemn şi piatră – pentru finisarea faţadelor a fost asumată din start, însă modul de dispunere a acestora a fost ales în urma mai multor variante negociate cu beneficiarii. În final, s-a optat pentru un etaj alb, „uşor”, aşezat firesc peste un parter ca un soclu, a cărui „greutate” se datorează şi placării cu piatră şi lemn de faţadă.

Planimetria urmăreşte forma terenului, dar ţine cont de cerinţa de a păstra o curte cât mai mare, cu atmosferă intimă, care să asigure multă lumină naturală şi la interior. Un număr de retrageri ale suprafeţelor permite crearea unor terase şi curţi de lumină, care ritmează atât faţadele, cât şi spaţiile interioare. Astfel, la parter au fost decupate două terase acoperite, care încadrează, într-un capăt şi în altul, livingul spaţios. În centrul ansamblului se află curtea interioară, în jurul căreia se „înfăşoară” întreaga clădire şi unde este amplasat „copacul vieţii”, vizibil din toate spaţiile comune ale parterului şi ale etajului, dar şi din încăperi private, cum ar fi biroul sau dormitorul matrimonial.

Din punct de vedere funcţional, casa este riguros organizată. La parter se găsesc spaţiile de zi – livingul, diningul cu bucătăria şi un birou de lucru, iar etajul a fost rezervat pentru zona de noapte. Aici, pe lângă un dormitor matrimonial amplu, ce înglobează baia şi un grup sanitar, şi dormitoarele copiilor, care beneficiază de aceleaşi facilităţi, mai există un dormitor de oaspeţi. Toate acestea sunt amplasate în jurul unei zone dedicate familiei (aşa-zisa „family room”), care cuprinde un loc de joacă pentru copii, iluminat zenital printr-un luminator.

Opţiunea clienţilor pentru o locuinţă deschisă, realizată cu materiale moderne, a stat alături de dorinţa de a crea un cămin veritabil, care să inspire căldura unei locuiri frumoase. Pentru obţinerea unei asemenea atmosfere, s-au ales, pentru finisajele de la interior, culori deschise şi materiale calde, precum lemnul, folosit atât pentru pardoseală, cât şi pentru planul vertical. Mobilierul se înscrie în aceeaşi linie cromatică, dar, din loc în loc, accente de culoare animă locuinţa, intensificându-se pe măsură ce se apropie de zona destinată copiilor. Designul plafonului de la parter susţine ideea de simplitate şi ordine spaţială, fiind lăsat lis pe o suprafaţă mare, neîntreruptă nici măcar de obiecte de iluminat. Acestea din urmă, precum şi obiectele de ventilaţie şi de sonorizare sunt amplasate în zona perimetrală a plafonului. Departe de a atrage în mod ostentativ atenţia, Casa K. se individualizează în contextul în care este plasată tocmai prin simplitatea liniilor şi constituie totodată un exemplu de normalitate arhitecturală pe care ne-am dori să o simţim din ce în ce mai prezentă.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0