fbpx

Casa M – limite volatile între vechi și nou

ARHITECTURĂ: Fabrica de Arhitectură TEXT: Anda Zota FOTO: Sabin Prodan

Interogarea felului în care o clădire existentă poate căpăta o estetică pur contemporană devine un subiect din ce în ce mai prezent în arhitectura rezidențială românească. Soluțiile vin, indiscutabil, în sensul încurajării unui dialog coerent între public-privat, mineral-natural.

Ne confruntăm des cu necesitatea transformării unei construcții existente, mai ales în contextul dezvoltărilor rezidențiale de la periferiile bucureștene, în care soluțiile arhitecturale nu propun, de cele mai multe ori, elemente de valoare. Astfel de intervenții pe clădiri existente par să devină o abordare coerentă pentru reintegrarea într-un context contemporan a fondului construit.

Vă prezint o astfel de situație, în detaliu, în paginile ce urmează. Arhitecții de la biroul Fabrica de Arhitectură au propus o intervenție complexă asupra unei case care face parte dintr-un ansamblu de locuințe într-un cartier rezidențial la ieșire din București. Tema principală în abordare a constat în negocierea între existent și propus, proiectul având integrată o intenție de extindere spațiilor de locuit. 

Pornind de la atenta analiză a fondului construit, cu o arhitectură tipică anilor 2000, arhitecții propun noi direcții de valorificare, în care vechea casă pare că se dizolvă. Noua structură propune, astfel, o integrare elegantă între mineral și vegetal, conturând o suită de spații interioare și exterioare care transformă traseul într-o promenadă amplă. Întreaga volumetrie devine primitoare încă de la intrarea principală, unde pavilionul de acces imersează în ideea integrării naturii. Stâlpii de susținere ai copertinei metalice, grele, mimează trunchiurile de copac, anunțând discret conceptul general al casei.

 

Volumetria rezultată rămâne înscrisă în proporțiile inițiale, însă spațiul interior este cedat unor terase ample care fac legătura cu spațiile exterioare acum coerent amenajate. Locuința devine astfel o „grădină-cu-casă”, un întreg închegat și minuțios regizat.

 

Extinse și reorganizate, spațiile de locuit devin generoase. Programul funcțional este distribuit pe trei niveluri, traversând ritualic spațiile de la public spre privat, intim. Parterul este eminamente dedicat zonelor de zi, care sunt deschise către curțile exterioare prin vitraje ample. Al doilea etaj este compus din spații comune și dormitoare, în timp ce complexul matrimonial este retras la ultimul etaj, ocupând cel mai mare grad de intimitate. Aici, terase generoase înconjoară spațiul interior, oferind priveliști luxuriante către curte.

Fațadele reimaginate sunt accentuate de registre viguros expuse, subliniate prin intermediul unor profile metalice care marchează conturul planșeelor. Vechiul lasă loc noului, limitele celor două tipuri de intervenții devenind volatile. Întreaga volumetrie capătă o proporție așezată, în care primează deschiderile ample și accentele orizontale. Apropierea de aeroport a dictat alegerea materialelor, astfel încât lemnul, metalul, cărămida și betonul au compus limbajul care să ofere echilibru vizual și să contureze o atmosferă intimă și călduroasă. La interior, spațiile sunt tratate aerisit, lăsând loc arhitecturii spațiale să dicteze discursul vizual. Întreg spațiul devine astfel inclus într-un scenariu nou, definit de o arhitectură cu intenții clare, minimale, liniare.

7 - C86A4677-HDR
Negocierea între existent și propus s-a făcut fără a zăbovi, prezentul cedând către nou, construcția fiind lipsită de elemente de valoare arhitecturală considerabilă. Fabrica de Arhitectură

PROIECT: Casa M; ADRESA: Str. Erou Iancu Nicolae, Voluntari; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1.501 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 797 mp; ARHITECTURĂ: Fabrica de Arhitectură; ECHIPA DE PROIECTARE: Daniel Popescu, Irina Stinghe, Adela Voinea, Stefan Căplescu, Andra Jugănaru, George Suru, Mihai Frențescu, Oana Gîtlan, Iulia Ion, Ana-Maria-Fotău-Cojocaru; STRUCTURA: Structural Engineering and Technology; INSTALAȚII: IMEP System; FINALIZAT: 2020

 

Articol publicat în igloo #205/ Viena. Locuinţe sociale

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0