Influenţe vernaculare în forme noi. Casa M35 by 4ZET Architects

Într-un mediu urban complex – o înfundătură cu blocuri de locuințe pe o parte și case construite în anii ’60 şi o grădiniță pe partea cealaltă – pe locul unei foste mori de apă de pe Târnava Mare, s-a ivit tema de proiectare pentru a (re-)edifica o casă pentru o familie „normală” cu doi copii, învecinată cu locuinţele bunicilor, care ocupă cele două parcele alăturate.

Clienţii sunt, în acest caz, însuşi arhitecţii, care şi-au valorificat moştenirea secuiască, în cazul propriei case, în mod creativ şi surprinzător, printr-o structură cu o formă îndrăzneaţă, abruptă, imposibil de ignorat în context, şi mai „cuminte” în cazul structurilor ocupate de bunici.

Conceptul „necesar, dar suficent” se regăsește abundent în moștenirea vernaculară locală, atât la nivelul organizării spațial-funcționale a „vieții” (termenul tradițional secuiesc pentru gospodărie) cât și la dimensionarea obiectelor construite, utilizarea și reutilizarea materialelor.

Pornind de la aceste premize, arhitecţii au căutat sa reinventeze relațiile spațiale din cadrul unei gospodării tradiționale multi-generaționale, respectând totodată regula locală pentru ocuparea parcelelor (tip pieptăn cu alipire pe limita nordică). În prima etapă, casa destinată bunicilor a fost eliberată de elementele parazitare și extinsă cu un living la nivelul curţii, care ocupă locul excrescențelor demolate, prezervând astfel curtea și cei doi pomi fructiferi ce dau locului un „gust” aparte.

În etapa următoare, lucrările de transformare au cuprins și parcela vecină, unde casa aflată în stare structurală iremediabilă a fost dezasamblată și reclădită în formă de gard zidit și șopron pe limita către grădiniță. Atât acoperișul înalt, cât și prispele ce formează spații de tranzit între interior și exterior sunt moșteniri vernaculare, în timp ce spațiile private iluminate abundent, ascunse între planurile abrupte, au ceva din atmosfera unui cort.

PROIECT: M35 House with Neighbourhoods; LOCAŢIE: Odorheiu Secuiesc, România; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ: 152 mp; AUTORI: 4ZET Architects, arh.Várday Zsolt, arh.Várday Kinga; COLABORATORI: ing. Simma Zoltán; COLABORATORI EXTERNI: ing. Bartha Szabolcs, ing. Deák Ferenc, ing. Balázs Csaba, ing. Márton Csaba; FINALIZAT: 2019