Casa M+D. Locuinţa de pe acoperiş

Maison Martiat+Durnez architectes

„Traducerea unui mod nou de a trăi în oraș – când spațiul este limitat, iar migrația în mediul rural sau în afara centrului istoric este substanţială – reprezintă abordarea familiilor de treizeci de ani” – Martiat+Durnez architectes.

Imobilul de locuinţe realizat de arh. Joseph Bage în 1936 este situat într-o piață, vizavi de Universitatea Liège și Meuse, chiar în centrul istoric şi avea, iniţial, un regim de înălţime P + 2. Adăugându-i-se o locuinţă pe acoperişul terasă, el a trecut printr-o transformare interesantă, a cărei istorie merită parcursă.

Astfel, în anul 2008, anexând parterul imobilului vecin, proprietarul Al’binete (un magazin de alimentaţie biologică) comisionează echipa Martiat+Durnez architectes cu proiectul de extindere a spaţiului comercial în parterul imobilului ce datează din 1936. Fiind atraşi de potenţialul terasei imobilului, arhitecţii achiziţionează etajele unu şi doi, reabilitează clădirea, instalându-şi aici propriul birou, însă ca parte din proiect este şi un duplex, imaginat pe acoperişul terasă, pentru locuinţa lor.

Sibrine Durnez şi Francois-Xavier Martiat oferă un răspuns original de densificare a oraşului, imaginând o locuinţă pe acoperiş, oferind o alternativă de credibilitate arhitecturală la migraţia urbană centrifugă.

 

Clădirea din secolul trecut are un parter înalt şi două niveluri de locuinţe cu o frumuseţe modernă bine temperată. Înspre Place Cockerill, aliniamentul stradal primeşte, prin corpul clădirii, un accent în forma unui bovindou controlat, desfăşurat peste parter pe ambele etaje. Acesta este angajat pe un ax vertical asimetric, a cărui poziţie aminteşte de seria lui Fibonacci.

„Provocarea proiectului constă în traducerea formală a celor două niveluri adăugate care trebuiau să îndeplinească criteriile de urbanism și așteptările firmei de arhitectură, pentru a oferi o spațialitate nouă la înălţimea perspectivelor spaţiului către exterior” – Martiat+Durnez architectes.

Amprentat de multiple calități arhitecturale, imobilul Joseph Bage îşi exprimă identitatea, aşa cum afirmă arhitecţii intervenţiei noi, printr-o scriitură aparte. Principiul său structural permite adăugarea de noi etaje, dar și eliberarea planşeelor existente de compartimentări. Intervenția, planificată la început pe acoperiș, pleacă de la condiţia volumul inițial ce prezintă o ruptură de scară faţă de context, iar apoi proiectul evoluează etapă de etapă.

 

Extinderea se distinge printr-un gest discret de consolidare a liniei cornişei aliniamentului stradal, prin racordul articulat al locuinţei duplex la volumul casei scării al clădirii existente. Expresia volumului adăugat pe acoperișul terasă, scrierea și compoziţia afirmă evident un limbaj contemporan capabil să dialogheze cu arhitectura iniţială, cea din 1936. Plinurile și golurile clădirii existente, materialele care alternează și reiau ritmuri şi registre orizontale se continuă cu o imagine nouă, articulată prin punerea în dialog compoziţional.

Abstractizarea demersului conceptual, teoretizarea în compoziție împingând dimensionarea componentelor la extrem, relația scărilor şi a proporţiilor între ele, proiecția în exterior şi expresia materialelor interioare relevă în Maison M+D complexitatea unui demers arhitectural într-o intervenţie de mică anvergură fizică şi foarte mare relevanţă ca demers.

***

Proiect: Maison M+D; Program: locuinţă unifamilială tip duplex, pe terasa unui imobil existent – arh. Joseph Bage, 1936; Suprafaţa construită desfăşurată: 130 mp; Adresa: Place Cockerill, 18, Liège, Belgia; Arhitectură: Martiat+Durnez architectes, Sibrine Durnez, Francois-Xavier Martiat; Structură: Ney and partners; Design mobilier: Martiat+Durnez architectes; Finalizat: 2014

Proiect prezentat în igloo#195_Arhitectura Regională

Revista digitală integrală poate fi răsfoită AICI.

igloo_195-shop