Casa pădure – pădurea casă: Ha Long Villa

01_Halong-Villa_exterior-view-1

Parte a unui peisaj vast, Vila Ha Long se armonizează cu mediul natural și își propune să fie un spațiu în care oamenii se întorc la viața înconjurată de natură. „Am conceput o casă durabilă, care există în armonie cu mediul înconjurător și care încearcă să devină parte din peisajului său. Conceptul principal al casei este crearea unui spațiu în care oamenii să poată trăi ca într-o pădure” – Vo Trong Nghia Architects.

Vila Ha Long este situată într-un oraș de coastă din nordul Vietnamului, la 160 km nord-est de Hanoi. Pentru frumuseţea şi echilibrul dintre patrimoniul construit, cel natural şi cel imaterial, Golful Ha Long face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Ca în multe alte locuri din lume, şi în Vietnam dezvoltarea turismului a ridicat nivelul de trai, însă a pus în pericol cadrul natural. Proiectul recent construit de echipa VTN este o reacţie arhitecturală la fenomenul deteriorării cadrului natural din motive antropice.

Vila Ha Long – un proiect prototip – este o casă care îşi propune să conecteze oamenii și natura. Astfel, casa-pădure sau pădurea-casă mizează pe un transfer aproape epidermic între mediul natural reprezentat de vegetaţie şi cel mineral, dat de corpul construit al casei. „Casa este alcătuită dintr-un pentagon în cadrul unui pentagon, stabilind straturi de spații interioare și semi-exterioare umplute cu vegetaţie. Această compoziție creează umbre profunde prin fațada dublă ce trăieşte ca o anvelopantă verde împotriva climei tropicale fierbinți” – Vo Trong Nghia Architects.

Spaţiul intermediar, spaţiul transferului dintre afară-înăuntru, deschis-închis, vegetal-mineral devine tema majoră a arhitecturii proiectului prototip. Articularea şi întreţeserea spațiilor interioare și exterioare protejează casa împotriva climei calde și a zgomotului.

Scara principală, în spirală, conectează secvențele spațiale ale întregii case de la exterior la interior, de la sol la acoperiș. Deschideri ample şi o vegetaţie abundentă acompaniază parcursul arhitectural şi deschid privirea spre peisajul natural și oraș.

Spaţiul configurat este flexibil şi oferă rezidenților diferite scenarii de utilizare în viața lor de zi cu zi. De pildă statul la masa în interior sau în afară, cititul izolat sau împreună cu ceilalţi şi răgazul sau chiar bucuria de a fi conectat la lumea din jur. Mișcările şi vibraţia casei sunt transmise cartierului prin ferestrele preţios amplasate.

Într-un dialog permanent, al aproape eternităţii cu clipa, betonul aparent al pereţilor exteriori exprimă tonalitatea şi textura pietrei din Golful Ha Long, contrastând tăcut cu verdele viu din spațiile semi-exterioare. În casa-pădure sau pădurea-casă, Ha Long Villa, extreme sunt conciliate, condiţii diferite sunt compuse, stări fireşti ale locuinţei sunt aduse simultan.

În plus, cu zeci de plante crescute pe acoperiș, creăm o zonă de câteva ori mai mare decât zona verde originală. Aşa cum afirmă autorii, Vila Ha Long este unul dintre prototipurile „Houses for Trees” care face parte din seria omonimă de proiecte rezidențiale. Sensul seriei este readucerea spațiilor verzi în oraș prin proiectarea zonelor plantate (măcar cât cele prezente în peisajul iniţial). Datorită simplității conceptului, ideea „House for Trees” poate fi replicată aproape oriunde în regiunile cu climă tropicală.

***

Proiect: Ha Long Villa; Program: Rezidenţial, Locuinţă unifamilială ­­− Proiect Prototip; Amplasament: Ha Long, Quang Ninh, Vietnam; Suprafaţa terenului: 514 mp; Suprafaţa construită la sol: 231,5 mp; Suprafaţa construită desfăşurată: 1 190 mp; Arhitectură: VTN, Arhitect principal: Vo Trong Nghia; Echipa de proiectare: Nguyen Van Thu (www.votrongnghia.com); Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde