Casa Prișcu. Trecut reinterpretat

Proiectul consolidării și reamenajării unei case bucureștene din zona parcului Herăstrău a devenit pentru echipa LAMA ARHITECTURA o provocare a conturării unui prezent care să includă cât mai multe dintre fragmentele trecutului și să fie relevant și pentru fostul proprietar al casei. Provocare cu atât mai interesantă cu cât proprietarul inițial al imobilului S+P+1 a fost Radu Prișcu, un renumit hidrotehnician care a coordonat amenajarea unor baraje de pe cele mai importante râuri din țară, realizând inclusiv edificarea barajului Vidraru. În încercarea de a păstra cât mai multe elemente ale structurii inițiale, schimbările de compartimentare au fost minime, concretizându-se în demolarea unui hol la nivelul parterului care a avut drept efect mărirea suprafeței dining-ului și schimbarea accesului către dormitorul matrimonial de la etaj. S-a mers pe aceeași atitudine și în alegerea finisajelor. La nivelul pardoselilor, travertinul din living și mozaicul din holul de acces și de pe scară au fost păstrate în varianta originală. Cât despre parchetul utilizat, s-a optat pentru un model asemănător cu cel inițial.

Ridicând privirea către plafon, vom constata o curățare a tencuielii plăcii de peste parter care a lăsat betonul expus – o referire la Radu Prișcu și la meseria acestuia. Finisarea pereților care nu sunt placați cu lemn sau plăci ceramice s-a realizat prin tencuire cu tinci, tehnică ce trimite la perioada construcției casei.

21-mic

Parterul este dominat de zona de dining unde se disting o bibliotecă și masa lungă acompaniată de o banchetă. Biblioteca este o combinație de metal (profile și plasă) și stejar masiv care face legătura și cu livingul de la etaj grație plasei metalice care delimitează scara. Lunga masă de dining (tot o combinație de blat din lemn și cadru metalic) este prilej de privire în afara casei, fiind poziționată în zona ferestrei, dar și de stat la povești. Deasupra acesteia, corpurile de iluminat găsesc sprijin de la un profil cu plasă metalică, aflat în armonie vizuală cu biblioteca și scara. În cadrul conturat cu nuanțe neutre (alb, finisaje naturale) al parterului se mai înscriu bucătăria, un birou, grupuri sanitare, holul care asigură accesul către demisol și garajul. Biroul reia tematic și coloristic aerul dining-ului, mergând pe spiritul colaborării lemnului cu metalul, combinație accentuată de textilele în nuanțe de albastru-bleumarin. Spărturile cu ramă lemnoasă din corpul de depozitare aduc un aer de dinamism biroului.

31

La etaj, viața se mișcă între living, dormitoare (matrimonial, camere copii) și grupurile sanitare aferente. Spiritul livingului este „anunțat” de zona parietală a holului placată cu parchet și continuă într-o atmosferă relaxat-minimalistă, accentuată tonic de obiectele decorative și de mobilier (tabloul, canapeaua etc.). Textilele aduc intimitate în dormitorul matrimonial, protejat simbolic de aripile de înger (Atelier Anda Roman) fixate pe peretele din spatele patului. Baia corespunzătoare mizează pe dualități ludice (două lavoare, plăci ceramice în formă de hexagon, poziționate asimetric pe perete).

34

La demisol s-a ales amplasarea unor spații administrative și nu numai. Astfel, camera tehnică sau cea destinată depozitării hainelor se întâlnesc cu o cameră a hobby-urilor și un grup sanitar.

Amenajarea interioară transformă casa în spațiul fluid al unei coerențe, un ambient care respiră în aria unei simplități asumate, a unor esențe care străbat spațiul de la materiale și finisaje până la alegerile în materie de mobilier și decorațiuni.

Proiect: Consolidare și reamenajare
Autor: LAMA Arhitectura
Arhitecți: Dan Enache, Călin Radu, Alice ioniță
Amplasament: București
Suprafață teren: 276 mp
Suprafață construită desfășurată: 362 mp
Finalizat: 2018

Articol apărut în igloo #183 apr-mai 2018