Casa S, o cutie-invitație la liberă explorare

a35-copy

Timișoreana casă S propune în cei 450 mp și sub viziunea Parasite Studio o tipologie a locuirii care nu se teme de contraste, de alăturarea unor materialități diferite și de duplicitatea benefică a alternării spațiilor deschise cu cele închise.

O perspectivă luminoasă, cu transparențe și umbre, cu deschideri și zone în care te poți „ascunde” pentru un moment de intimitate – iată senzația pe care Casa S o lasă privitorului. „Casa este concepută ca un ansamblu de locuri care te lasă să alegi și îți oferă libertatea de a te retrage sau, dimpotrivă, de a fi împreună cu întreaga familie” – Parasite Studio.

a27

Echipa Parasite Studio a pornit de la ideea de casă-cutie, care se lasă locuită și populată de personalitatea beneficiarilor, mergând pe o amenajare de interior care oferă un imens teren de desfășurare acestei idei. Într-o structură S+P+1E, scara interioară devine o luminoasă coloană vertebrală a alcătuirii. Aici se intersectează toate axele casei, iar treptele albe ce par că plutesc au fost sprijinite perimetral pe o bibliotecă ale cărei rafturi, de asemenea, albe, contribuie împreună cu lumina naturală și cea artificială, zi și noapte la statutul de „lampion” luminos al scării.

Parterul este deschis complet, delimitarea diverselor funcțiuni făcându-se, așa cum ne-au mărturisit arhitecții, prin materialitatea plafonului. În ordinea apariției, privirea și pașii ajung mai întâi la bucătărie, unde lemnul și jocul cu volumele devin elemente definitorii alături de minimalism. Acesta din urmă este susținut și de mobilierul care devine parte integrantă a construcției casei și spațiu de depozitare departe de veleitățile de obiect de sine stătător.

a10-copy

Zona de dining este dominată de o masă cu personalitate puternică pusă în evidență în timpul zilei de lumina care pătrunde prin suprafețele vitrate mari și de o ludică „alambicare”a corpurilor de iluminat amplasate deasupra acesteia. Și cum nu întotdeauna “as above, so below”, plafonul din beton aparent devine de partea cealaltă, textură lemnoasă în pardoseală. Livingul este marcat de o canapea supradimensionată și de tehnologia care se camuflează în mobilier, iar tot acest spațiu open este completat de un birou.

Pe cât de deschis este parterul, pe atât de închis-intim este etajul, unde se ajunge cu toată energia pozitivă, luminoasă, dată de scara alb-plutitoare. Dormitoarele și băile sunt la fel de liber spațioase, jonglând compozițional cu lemnul, betonul aparent și placări ceramice în tonuri neutre.

De sus în jos, ajungem la demisol, unde a fost amplasat un spațiu recreativ, îngropat, asemenea pivniței. Ar mai fi de menționat cele două spații conturate în grosimea zidului și îmbrăcate în lemn, care îndeamnă la contemplare, lectură sau pur și simplu la câteva momente de răgaz.

Permanenta comunicare afară-înăuntru plasează amenajarea casei în paradigma alăturării diverselor materialități, a elementelor contradictorii, a senzației de liberă explorare.

***

Proiect: Amenajare de interior locuință individuală; Amplasament: Timișoara; Suprafață construită desfășurată: 450 mp; Suprafața terenului: 700 mp; Design de interior: Parasite Studio; Echipa: autor – arh. Attila Wenczel; colaboratori – arh. Claudiu Toma, arh. Alin Mărgărit, arh. Norbert Ianko; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020 

și selectat în albumul Interioare din România. Selecție 2020

SHOP_COPERTA INTERIOARE SEL2020