Casa T – armonie prin complementaritate
Amplasamentul casei T se află într-o zonă periurbană Clujului, o arie cu caracter hibrid care încearcă să îşi păstreze frumuseţea cadrului natural primind generos locuinţe care profită de proximitatea cu aria urbană. Cu alte cuvinte, zona este înveşmântată deja de tensiunea dintre natural şi artificial, dintre construit şi teren liber.
Tema de proiectare primită de echipa de arhitecţi Filofi şi Trandafir aduce o polaritate suplimentară: locuinţa urma să armonizeze şi să spaţializeze un răspuns construit pentru spiritele viitorilor locatari – extrovertit masculin şi introvertit feminin. Proprietarii, familia T, cu pasiuni complementare, au solicitat astfel o casă simultan „veselă şi sobră, sensibilă, dar şi puternică”.
Topografia cu declivitate pronunţată și vegetaţia joasă sunt elementele pe care autorii proiectului de arhitectură le-au întâlnit la prima vizită în teren. Semnul fiind că acest loc era iniţial un refugiu de weekend cu o vedere deschisă spre coama dealului împădurită. Misiunea de a nu agresa – în nici o formă – cadrul natural existent şi opţiunea pentru gestul construit peren, însă lipsit de ostentaţie au fost asumate în proiect ca o reacţie evidentă la sit.
Întrebând autorii proiectului de arhitectură în ce constă caracterul intervenţiei, am aflat că „liniile terenului şi liniile casei contrastează, potenţându-se reciproc. Casa restituie la nivelul acoperişului suprafaţa verde pe care a ocupat-o, propunând un acoperiş înierbat, inundat cu specii locale găsite pe teren şi în împrejurimi”. Am înţeles astfel că strategia inserţiei în sit era aceea de a genera un obiect a cărei intruziune în cadrul natural să nu perturbe, ba mai mult, să pară că a fost acolo dintotdeauna.
Volumetria simplă, compactă aşază suprafeţele transparente într-o serie de decupaje adânci, create şi dimensionate pe baza studiilor de însorire. Corpul construit se substituie terenului şi se supune docil soarelui şi interacţiunilor dintre spaţiile interioare şi context. Abordarea omogenă a suprafeţelor exterioare lasă accesele în casă bine integrate şi mascate printr-un placaj continuu de lemn. Într-un gest de mângâiere a pământului, casa se desfăşoară pe un singur nivel suprateran.
Două zone distincte organizează spaţiile. Cele tehnice şi spaţiile complementare sunt hipogee şi caută, prin textura interioară, să intensifice senzaţia de subteran, de îngropat. În contrast, spaţiile locuibile se desfăşoară de-a lungul curbelor de nivel, urmărind atât traseul soarelui, cât şi cadrele peisajului natural pe care împrejurimile le oferă.
Zona nocturnă este legată de cea de zi printr-un coridor cu funcţiune de depozitare, care caută, prin desen şi iluminat, să diminueze cantitatea de informaţie vizuală şi, astfel, să realizeze un pasaj subtil între activităţile de zi şi cele de noapte. Spaţiile de zi se distribuie spre sud, orientându-se către pădurea de vizavi. În cadrul acestora, zona de lucru se sustrage vederii, căutând să se disocieze de sentimentul de repaus pe care casa îl propune.
În spatele biroului, într-un buzunar detaşat, opac, se naşte un spaţiu de relaxare, un soi de bibliotecă-pat de zi, care va permite cuplului să se cufunde, în tihnă, în lectură. Peretele exterior se deschide complet, transformând spaţiul într-o entitate proprie, distinctă de casă.
Denumire proiect: Casa T; Program: Locuinţă unifamilială; Adresa: Valea Seacă, Popeşti, judeţul Cluj; Datele intervenției arhitecturale: 2013-2015 – proiectare; 2014-2017 – execuţie; Aria construită: 280 mp; Aria utilă: 190 mp; Regim de înălțime: Parter; Proiectant general, arhitectură și design interior: Filofi şi Trandafir Arhitectură; Autori: arh. Irina Filofi, arh. Cătălin Trandafir; Echipa de proiectare: arh. Cezara Tudosă, arh. Anda Gheorghe; Proiectare rezistență: Ultraproiect; Proiectare instalații: Proiect STC, Instal Utilities; Project management: arh. Irina Filofi, Ştefan Timiş, arh. Cătălin Trandafir
Articol apărut în igloo #176 / feb-mar 2017