Casa T.
Situată într-o zonă rezidenţială a capitalei, casa T. este o construcţie contemporană definită printr-o arhitectură modernă, cu detalii rafinate. Faptul că proiectul de amenajare s-a dezvoltat odată cu proiectul de arhitectură al casei a reprezentat un atu. Astfel, toate spaţiile au fost gândite de la început ca funcţiune, formă şi concept, rezultatul final fiind cel pe care şi l-au dorit beneficiarii: încăperi de dimensiuni mari, spaţii fluide, coerente cromatic.
Imobilul, cu o suprafaţă de aproximativ 250 mp, la care se adaugă 150 mp constând în terasele adiacente, se desfăşoară pe două niveluri, fiecare cu funcţiuni bine conturate: primul nivel gestionează zona de zi, în timp ce nivelul superior cuprinde zona de noapte.
Toate funcţiunile zonei de zi comunică între ele, deschis, într-o scenografie atent gândită astfel încât să se păstreze toate atuurile arhitecturii. Pereţii albi contrastează puternic cu pardoseala neagră ce se prelungeşte în toate încăperile, cu diferite texturi: lemn, piatră, placări ceramice. Selectarea finisajelor şi a paletei cromatice a fost guvernată de o coerenţă strictă pentru a obţine un cadru cât mai armonios. Apoi, pentru mobilare s-au ales obiecte puţine, dar distincte, accentul fiind pus pe funcţionalitate şi ergonomie. Linia elegantă a elementelor de mobilier se păstrează şi în ceea ce priveşte materialele selectate şi paleta cromatică: dacă albul, împreună cu nuanţe de gri, domină suprafaţa pereţilor şi a plafoanelor, mobilierul a fost ales în tonuri complementare de alb sau negru, animate de texturi vibrante de lemn de teak. Scara, element central care articulează cele două niveluri, te conduce la etaj într-o zonă de relaxare, cu mari suprafeţe vitrate, care se deschid către o terasă interioară, umbrită de un nuc.
Zona de noapte cuprinde un dormitor matrimonial şi unul destinat oaspeţilor, unde regăsim aceeaşi scenografie sobră, atât din punct de vedere cromatic, cât şi funcţional. În timp ce dormitoarele şi-au asumat complet rolul de spaţii de odihnă, confortabile, băile adiacente dormitoarelor sunt zone de relaxare cu valenţe de spa, gândite pentru a răspunde tuturor cerinţelor proprietarilor. Detaliile obiectelor sanitare sau ale placărilor ceramice din aceste spaţii dezvăluie, din nou, preferinţa pentru contraste de culoare şi textură.
Pe lângă iluminarea naturală, obţinută datorită deschiderilor vitrate generoase, iluminatul artificial a fost atent studiat. Corpurile alese sunt fie discrete, sub forma unor spoturi ascunse în tavan ce se confundă cu suprafaţa plană a acestuia sau decupate şi retrase, fie accente de interes, cum se întâmplă pe casa scării, unde aplicele de la Foscarini au fost inspiraţia pentru forma balustradei – o ţesătură de tije metalice, sau deasupra meselor din zona de zi, unde au fost folosite lămpi Tom Dixon.
La final, putem spune că atmosfera locuinţei e una elegantă, armonioasă şi confortabilă, cu influenţe coloniale în stil – expresie a pasiunii pentru călătorii a proprietarilor.