fbpx


White November igloo

Casa Zlatko

Între arhitectura locuirii şi cea destinată unor funcţiuni publice – birouri, spaţii comerciale, sedii administrative, diferenţa principală ar trebui să fie gradul de intimitate, tradus prin senzaţia de securitate şi confort percepută de proprietar. Locuinţa este acel spaţiu unde trebuie să te poţi retrage, odihni, manifesta liber, acel spaţiu în care deschiderea către exterior este opţională şi depinde exclusiv de dorinţa beneficiarului.

Text: Catrinel Panaite
Foto: Şerban Bonciocat

Iată de ce, contrazicând moda transparenţei şi a esteticii high-tech, confortul psihologic optim se regăseşte în arhitectura plinului, a materialelor calde şi naturale, a volumelor simple şi a dimensiunilor moderate. Locuinţa din comuna Mogoşoaia proiectată de Adrian Spirescu respectă aceste principii, îmbinând propunerea formală făcută de arhitect cu opţiunile personale ale clientului.

Locuinţa este compusă din două volume alungite, suprapuse, cu parietalul dominat de plinuri; volumul parterului este tencuit în alb, în timp ce volumul etajului este placat cu lamele verticale din lemn de culoare brună, naturală. Ideea placării verticale, împotriva curentului care preferă liniile orizontale, stabileşte o legătură vizuală discretă cu pădurea aflată la mică distanţă şi permite întoarcerea lamelelor şi pe intrados, contribuind la coerenţa volumului superior. Deoarece parcela este atipică, şi anume cu latura lungă paralelă cu strada de acces, alegerea imaginii unor volume compacte contribuie la menţinerea intimităţii spaţiilor interioare.

Golurile fiecărui nivel sunt grupate şi înconjurate de o bandă-copertină finisată cu metal cenuşiu cu rol predominant estetic, dar care are şi funcţiunea de parasolar. Acelaşi detaliu arhitectural se regăseşte în cazul intrării principale şi, de asemenea, la terasele livingului şi dormitorului matrimonial, orientate către curtea din spatele parcelei.

Terasa parterului, placată cu piatră de culoare crem deschis, este compusă din două părţi: un dreptunghi echilibrat, cu acces din dining şi living, şi o fâşie alungită paralelă cu casa, acoperită de partea proeminentă a volumului de etaj. Terasa dormitorului matrimonial, aflată la etajul întâi, este placată cu deck, continuând liniile şi culoarea placajului de lemn al faţadei. În spaţiul acestei terase se extinde un mic volum de sticlă aparţinând băii matrimoniale, care la interior corespunde căzii semiîngropate, iluminate astfel zenital. Pentru protecţia vizuală faţă de parcela vecină, terasa dormitorului matrimonial este împrejmuită cu zidărie, care beneficiază totuşi de un gol atent proporţionat, asemănător cu bandourile de goluri ale volumului placat cu lemn.

În acelaşi scop al izolării grădinii din spate de percepţia directă, accesul la spaţiile de zi este şicanat, privirea fiind oprită de un perete lung care conduce paşii spre holul scării. Acesta, având peretele din fundal îngust şi cu dublă înălţime, placat cu piatra buceardată spălată de lumina zenitală, este piesa de rezistenţă a interiorului. Detalierea balustradei este, de asemenea, reuşită, ea fiind alcătuită din platbande de oţel satinat, flexate într-un punct pentru a ajunge din poziţia verticală – perpendiculare pe mâna curentă. Cablurile de oţel dintre platbande şi prelungirea finisajului mâinii curente pe primul şi ultimul montant contribuie la discreţia prezenţei balustradei.

În zona holului de intrare şi a scării, pardoselile sunt realizate din lastre de piatră de culoare bej, în living apărând şi o inserţie de parchet brun închis, care se continuă pe perete. Şi în cazul şemineului sunt păstrate aceleaşi culori, însă materialele se înmulţesc, apărând alături de piatra şi vopsitoria colorată.

Pentru a păstra comunicarea vizuală a spaţiilor şi a permite luminii să se propage, pereţii despărţitori între vestibul şi holul scării, respectiv dintre hol şi zona de locuit, sunt realizaţi din sticlă clară, cu uşi parţial sablate pentru a mări siguranţa deplasării.

Impresionând prin simplitate şi păstrând scara potrivită contextului în care se integrează, locuinţa din Mogoşoaia împlineşte, pe lângă cerinţele beneficiarului, şi nevoia acută de arhitectură de calitate a localităţilor din jurul Capitalei.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0