Case din România 2024 – 14 modele ideale de locuire
Locuirea reprezintă cea mai primară și totodată cea mai semnificativă și simbolică formă de arhitectură. Casa e un adăpost, o nevoie umană de bază – încă de la începuturile umanității și până în prezent. Mario Botta spunea că „atâta vreme cât omul are nevoie de o casă, arhitectura va continua să existe” și ilustra prin simpla sa expunere o realitate profundă: arhitectura pornește de la nevoia de adăpost.
În oraș sau în afară, dense sau desfășurate, de suprafață mică sau, din contră, generoase, cele 14 case din noul album igloobest Case din România 2024 prezintă modele ideale contemporane de locuire, diverse și surprinzătoare. Reprezintă totodată o oglindă socială și profesională – o expresie efervescentă a multiplelor variații pe care locuirea le îmbrățișează azi, o dovadă constantă a efortului arhitectului-autor de a crea spații relevante cu detalii minuțios rezolvate.
CUPRINS
Când structura devine spațiu – ARTLINE
Un monolit urban – Studio 1408
Spațiu-idee: „grădina cu camere” – alt.corp.
Locuire diafană cu iz industrial – Format4 architects
Discurs al registreslor – Studio 82
Arhitectura ce îmbrățișează Dunărea. Casă de vacanță la Eșelnița – Quadratum Architecture
O dimensiune vie a locuirii – Vinklu
Locuire blândă sub auspicii ecologice – LAMA Arhitectura
O casă pasivă, elegantă și robustă – Studio 2.1
Volume simple, concise – arh. Rucsandra Popescu – WDE SIGN
În dialog cu limitele – Format4 architects
Căminul scării-harpă – inedit.works
Oglindind peisajul – Studio 1408
Un diptych sculptural – Outbox Studio & Cristina Cătoiu
Albumul vine în completarea colecției igloobest, inițiată în 2007, și care cuprinde câteva zeci de albume-reper prin care ne-am propus să surprindem și să documentăm, an de an, dinamica arhitecturii contemporane românești în tot ce are ea mai valoros și mai semnificativ, în speranța că toate aceste exemple de bună practică pot căpăta un grad de reprezentativitate tot mai ridicat în peisajul construit local.