Castelul de pe Valea Ialomiței

ARHITECTURĂ: Ruxandra Nemțeanu B.A. TEXT: Cristian Brăcăcescu FOTO: Arthur Țințu

Într-un castel transformat în crescătorie de pui benchetuiam până-n zori cu-ngrijitorul și paznicul ….. găinile n-aveau simțul politic prea dezvoltat cîrîiau în surdină și-nchideau ochii la ce se-ntîmpla ….. cîrîiam și noi în surdină închideam și noi ochii la ce se-ntâmpla. (Mircea Dinescu, Găinile, 1981)

Anamneza unui monument e datoare să menționeze, pe lângă etape de construcție, modificări sau avarii, orice eveniment conex, inclusiv creații literare inspirate de acesta. Balada Mănăstirii Argeșului și Umbra lui Mircea – la Cozia sunt exemple notorii. Chiar dacă poezia din motto nu-l menționează explicit, „castelul” cu pricina este chiar conacul Bolomey. Autorul e printre noi și o poate confirma.

Naționalizat în 1949, conacul a devenit în anii ’60-’70 o mare crescătorie de găini. În 1980 această destinație a fost abandonată, iar ferma de stat l-a transferat primăriei din Cosâmbești. Valoarea de inventar trecută în acte era egală cu cea amortizată, așa încât valoarea rămasă, de zero-zero lei și zero-zero bani, elimina orice responsabilitate și pază. În scurt timp, o specie locală de termite bipede a făcut să dispară din clădire orice fărâmă de material combustibil: ferestre, uși, praguri, tocuri, cercevele, șarpantă.

Pustiită vreme de 16 de ani, clădirea a fost revendicată de moștenitori și răscumpărată de comuna Cosâmbești, care a cedat-o Consiliului Județean Ialomița. În prezent se află în administrarea Muzeului Județean Ialomița.Pentru a completa trista și agitata istorie a conacului și a proprietarilor săi, trebuie spus că a fost construit la anul 1898, pe moșia unui  arendaș ialomițean, M. Ghețu. Moștenitorii săi nu fac față datoriilor și moșia e scoasă în 1910 la licitație.

După repetate vânzări, inclusiv încă o licitație, în 1932 moșia e cumpărată de cei cinci copii ai lui Henri Bolomey, un elvețian stabilit în România. Dintre ei, de moșie s-a preocupat cu precădere Constantin Bolomey, absolvent al unei facultăți de agronomie din Franța. A amenajat un parc dendrologic, o livadă, o orezărie, o crescătorie de animale și a construit magazii, grajd, fierărie, cărămidărie, locuințe pentru personal şi o biserică. Ca o recunoașere a meritelor sale, conacul i-a preluat numele. Din toate acareturile a mai supraviețuit doar fostul grânar, restaurat pentru a găzdui manifestări culturale. Iar ca răsplată pentru strădania sa, Constantin Bolomey a primit câțiva ani de detenție la Canal.

Proiectul de restaurare inițiat în 1997, întrerupt și urnit în repetate rânduri, a debutat cu lucrări de urgentă protecție: gard, schele, acoperiș temporar. În a doua etapă s-au făcut lucrări de consolidare, recondiționare și completare a zidăriei. A urmat completarea tencuielilor și a stucaturii, cu mulaje din zonele păstrate. După relevee și fotografii a fost refăcut decorul pictat. La fel și tâmplăria, realizată din lemn masiv cu cercevele duble și geam termoizolant la interior.

Conacul și-a recăpătat ținuta fastuoasă și primitoare de odinioară. Desculțe, învăluite în drapaje care evocă antichitatea greco-romană, purtând accesorii ce le destăinuie identitatea, două personaje alegorice, Iarna și Primăvara, îi întâmpină în vestibul pe oaspeți, în timp ce Vara și Toamna îi așteaptă cu grație în salon. Pereții sunt ornați cu panouri cu motive florale, instrumente arhaice de muzică, amfore etc. Imagini similare, pictate sau modelate în stuc, conturează plafoanele și scafele. Decorul este bogat, dar aerat și luminos, în culori pastelate.

Între conac și apa indolentă a Ialomiței a fost refăcut parcul istoric, în spiritul geometric al grădinilor franceze, care pune în valoare stilul de aceeași origine al fațadelor. Prin delicatele balcoane de colț – care sugerează nostalgii de castel medieval – și prin eleganța decorației interioare, conacul se impune ca o prezență singulară în ariditatea Bărăganului ancestral.

Plan subsol
Plan parter
Plan etaj
Plan mansardă

PROIECT: Reabilitarea conacului Bolomey ; AMPLASAMENT: Șos. Slobozia-Țăndărei nr. 45, sat Cosâmbești, jud. Ialomița; ARHITECTURĂ: Ruxandra Nemțeanu B.A. – șef proiect complex dr. arh. Ruxandra Nemțeanu, dr. arh. Irina Nemțeanu; ARHITECTURĂ: Pedevilla Architects; STRUCTURĂ: ing. Adrian Stănescu, dr. ing. Daniel Purdea, ing. Teodor Brotea; INSTALAȚII: ing. Ioan Mareș, ing. Răzvan Ganea, ing. Bogdan Anania, ing. Liviu Ghiță, ing. Florentina Radu, ing. Ioana Catana; PEISAGISTICĂ: ing. Georgiana Strat; SISTEMATIZARE VERTICALĂ: ing. Daniela Drăghici; RESTAURARE PICTURĂ: rest. Simona Pătrașcu, rest. Irina Sava; RESTAURARE PIATRĂ, STUC, CERAMICĂ: rest. Laurențiu Burlacu, rest. Narcis Tudor, Florența Porcișanu-Băloiu, Vasile Porcișanu-Băloiu; ANTREPRENOR GENERAL: Inspeti Building Restauration – manager ec. Mădălina Ignatuc, șef șantier: ing. Mihai Cocos DIRIGENȚIE DE ȘANTIER: Tehnoconsult Proiect – ing. Marilena Mălai; PROIECT ȘI EXECUȚIE: 2016-2024

 

Articol publicat în igloo 224 / waterfronts / februarie – martie 2025

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0