Câștigătorii Brick Award 22
În 2022 câștigătorii au fost premiați la cinci categorii: Feeling at Home, Sharing public spaces, Living together, Working together și Building outside the box.
88 Locuințe + 1 spațiu comercial – Rue Danton, Pantin – Franța
—
Câștigător categorie: Living together
Detalii Proiect:
Arhitecti: Avenier Cornejo Architectes, Franta
Locatie: Pantin, Paris
Anul constructiei: 2018
Nominalizat la categoria: Living together
Destinatie: Locuințe
Produse utilizate: Cărămidă aparentă și pavaj ceramic
În Pantin, o suburbie de nord-est a Parisului, arhitecții Avenier Cornejo au ridicat trei clădiri lânga Canal de l’Ourcq. Acestea conțin în total 88 de apartamente, care sunt dispuse în semicerc și înconjoară o mică curte care se deschide spre canal.
Al treilea bloc este situat pe partea de vest a străzii și are un etaj suplimentar și un spațiu comercial la parter. Toate cele trei clădiri au aproximativ aceleași proporții, dar designul fiecăreia este determinat de forma terenului și orientarea lor către canal.
Cărămizile turnate manual au fost așezate într-o țesere de tip Stretcher. Sectiunile ferestrelor sunt asezate într-o tesere flamandă contrastantă, cu cărămizile de antet oarecum îngropate pentru a crea un efect de relief. Arhitecții și-au ales cele trei culori de cărămidă ca răspuns modern la galbenul pal al morilor de grâu Grands Moulins de Pantin, construite în 1884 și situate puțin mai la vest de-a lungul canalului. Metalul folosit pentru ramele ferestrelor și balustradele are, de asemenea, o culoare diferită pe fiecare bloc: cărămida roșie este completată de detalii metalice gri, cărămizi gri deschis de detalii verzi și cărămizi gri închis de detalii maro. Aceleași cărămizi au fost folosite și pentru a pava poteca care șerpuiește printre copacii bătrâni din grădină. Ansamblul este o sinteză reușită de unitate și diversitate.
The House that Inhabits – Productive Urban Living, Babahoyo – Ecuador
—
Câștigător categorie: Feeling at home
Detalii proiect:
Arhitecti: Natura Futura, Babahoyo Ecuador
Locatie: Babahoyo, Ecuador
Anul constructiei: 2020
Nominalizat la categoria: Feeling at home
Destinatie: Locuință, atelier
Produse utilizate: Cărămidă aparentă, pavaj ceramic, zidarie ceramică, țiglă ceramiă
Asociația de arhitectură Natura Futura consideră The House that Inhabits, situată în Babahoyo, Ecuador, ca pe o declarație. O declarație care nu numai că se opune comercializării orașului, care marginalizează mulți oameni, ci și una care conferă cărămizii un simbol dar și o destinație materialului de construcție. Acest material de construcție tradițional este adesea atribuit secțiunilor mai sărace ale populației – este adesea ascuns, tencuit și pictat. Arhitecții doresc ca acest proiect să demonstreze și să exploreze valoarea cărămizilor ca material pentru un oraș vibrant și locuibil.
Clădirea te trimite la casele tradiționale ale orașului latino-american, încă întâlnite în Babahoyo, și folosește pe deplin terenul de treizeci pe doisprezece metri. La parter există un spațiu comercial și un apartament și cinci camere care adăpostesc o instituție de învățământ la etaj. Fâșii de luminătoare și un coridor îngust de-a lungul pereților exteriori lăsau să intre lumina zilei. Structura acoperișului este realizată din lemn – un alt material asociat cu sărăcia.
Scopul acestui proiect se extinde cu mult dincolo de anvelopa clădirii. Atrage atenția asupra micilor initiațive care extind definiția clădirilor cu utilizare mixtă și, astfel, aduc o contribuție pozitivă la calitatea vieții urbane în centrul unui oraș modern. Combinația dintre organizarea spațiala neortodoxă și materialele alese fac din The House that Inhabits o adevarată declarație de credință.
2226 Emmenweid, Emmenbrücke – Elvetia
—
Câștigător categorie: Working together
Detalii proiect:
Arhitecti: Baumschlager Eberle Architekten, Zurich
Locatie: Emmenbrücke, Elvetia
Anul constructiei: 2018
Nominalizat la categoria: Working together
Destinatie: Spațiu pentru birouri
Produs utilizat: Zidarie ceramică
Denumirea „2226 Emmenweid” provine de la conceptul de tehnologie a clădirii, care asigură o temperatură interioară stabilă între 22 și 26 de grade Celsius. Noua clădire cu patru etaje proiectată de Baumschlager Eberle Architekten din Emmenbrücke, Elvetia, se remarca prin tencuiala sa de var ușor și prin aranjarea regulată a ferestrelor generoase poziționate adânc în pereți. Volumul său este evidențiat de un acoperiș înclinat cu margini aliniate. O secțiune îngroșată în fațadă creează o linie orizontală izbitoare care dă structura blocului masiv și stabilește o relație cu clădirile învecinate.
Conceptul planului de etaj este simplu și conceput pentru a se adapta la o mare varietate de utilizări. Interior contine scari, facilitati sanitare si chicinete. Acesta este inconjurat de o zona larga multifunctionala, fara pereti despartitori portanti, care poate fi configurata in mod flexibil pentru diferite utilizari. Constructia peretelui este formata din doua straturi de caramizi, fiecare de 36,5 cm grosime: unul este un perete portant si izolator, celalalt este izolator. S-au folosit blocuri mari de caramida neumplute, care asigura difuzia eficienta a vaporilor si au o masa termica mare care contribuie semnificativ la stabilitatea climatului interior.
Pe langa calitatile sale spatiale si atmosferice, 2226 Emmenweid demonstreaza ca un nou mod de gandire este posibil in constructia de birouri comerciale – un mod de gandire care se concentreaza pe factorul timp in depasirea obiceiurilor epocii mecanice: o durată lunga de viata si stabilitate climatica pe tot parcursul anului, precum si pe tot parcursul zilei.
The Brick Wall – Tsingpu Yangzhou Retreat, Yangzhou – China
—
Câștigător categorie: Building outside the box
Detalii proiect:
Arhitecți: Neri&Hu Design and Research Office, Shanghai
Locatie: Yangzhou, China
Anul constructiei: 2018
Nominalizat la categoria: Building outside the box
Destinatie: Hotel
Produse utilizate: Cărămidă aparentă, pavaj ceramic, țiglă ceramică
Pe spațiul unde este amplasat acum hotelul a fost odinioară adăpostul pescarilor și fermierilor. Înainte de a începe construcția, acesta conținea un depozit și mai multe căsuțe mici. La cererea clientului, aceste structuri au fost parțial conservate și influențează identitatea proiectului. Designerii au reușit să îmbine căsuțele cu un hotel de lux, făcând referire la arhitectura tradițională chineză.
Cu excepția unei case cu două etaje care conține biblioteca ai unele camere de oaspeți, toate clădirile din amplasament sunt cu un singur etaj. Pereții de cărămidă învăluie toate zonele funcționale, inclusiv cele patru grădini. Zidăria este parțial închisă și parțial deschisă. Deschiderile din perete oferă o succesiune de vederi către diferitele terase din zona de recepție, restaurant și camere de oaspeți. Pe măsura ce te plimbi prin clădire, se deschid spații cu mai multe fațete și vederi coregrafiate ale peisajelor interioare și exterioare – care leagă cerul și pământul. Acest proiect câștigător din categoria „Building outside the box” face referire la arhitectura tradițională a regiunii. Cu toate acestea, arată, de asemenea, un angajament puternic față de sustenabilitate și responsabilitatea ecologică prin reciclarea și reutilizarea cărămizilor recuperate.
Muzeul Jingdezhen Imperial Kiln – China
—
Câștigătorul marelui premiu și al categoriei: Sharing public spaces
Detalii proiect:
Arhitecți: Studio Zhu Pei, Beijing
Locație: Jingdezhen, China
Anul construcției: 2020
Nominalizat la categoria: Sharing public spaces
Destinatie: Muzeu
Produs ceramic utilizat: Cărămidă aparentă
Orașul Jingdezhen din China are o istorie semnificativă în producția de porțelan.
Muzeul Imperial Kiln (cuptorului imperial) a fost planificat de Studio Zhu Pei, chiar lângă ruinele cuptorului imperial din dinastia Ming. Opt bolte parabolice din cărămida formează complexul muzeului, inclusiv două săli de expoziție la nivelul solului și cinci subterane. Boltele în formă de trabuc sunt ușor diferite ca înălțime, lungime și curbură și au fost modelate după formele cuptoarelor tradiționale. Ele sunt aranjate una lângă alta pe amplasament într-un grup ușor braunian cu o orientare aproximativ nord-sud. Clădirile sunt interpuse de curți care lasă lumina zilei să intre în subsoluri. La etajele superioare, lumina cade prin capetele boltelor deschise sau vitrate, prin fantele orizontale de lumină deasupra podelei, prin fisurile din pereți și prin luminatoare care seamană cu găurile de fum de cuptor.
Construcția muzeului face referire, de asemenea, la moștenirea „de porțelan” a orașului: bolțile constau din pereți de cărămidă dublă, construiți în mod tradițional și apoi umpluți cu beton. Cele 2,8 milioane de cărămizi folosite aici sunt un amestec de cărămizi noi și recuperate rămase de la demolarea cuptoarelor. Astfel, acest proiect extraordinar oferă tot ce se cere unui spațiu public și a meritat din plin să fie câștigătorul, nu doar la categoria „Sharing public spaces”, ci și al marelui premiu.