fbpx

Câştigătorii concursului „Cele mai frumoase cărţi din România” 2013

Concursul naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România”, ediţia 2013 are 39 de cărţi câştigătoare, alese din 174 de cărţi înscrise în competiţie de către editurile, graficienii sau designerii de carte din România şi Republica Moldova. Ne bucurăm să aflăm că printre cărţile câştigătoare se află şi albumul „Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei” din colecţia igloopatrimoniu, ce a fost desemnată anul acesta „cea mai frumoasă carte ilustrată” în cadrul galei Bun de Tipar.

Câştigătorii concursului „Cele mai frumoase cărţi din România” 2013

Imagini cu cărţile câştigătoare şi titlurile pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro. Printre ele sunt atât cărţi realizate de edituri prestigioase, cât şi titluri publicate de edituri mici, sau chiar publicate de autori. Membrii juriului au fost: Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu, Vlad Arghir şi Géraldine Lay (Franţa).

„ Aşa cum ne-am propus, concursul a vizat performanţa în materie de design grafic (creativitate, profesionalism, calitate tehnică etc.). Concluzia mea este că interesul editurilor pentru profesionalizarea prezentării vizuale a publicaţiilor lor de tiraj comercial este redus. Evoluţia lui se împiedică de deficienţe în pregătirea profesională, în organizarea procesului de producţie, în mentalităţi rămase la clişee vetuste şi, pe cât de greu de verificat, pe atât de greu de contrazis (piaţa nu cere, nu sunt bani, nu există interes, ceilalţi sunt de vină dar noi facem tot posibilul etc.). Nu în ultimul rând, nesinchiseala celor responsabili acoperă, în cel mai rău caz, o gravă disonanţă între educaţia vizuală şi activitatea profesională. Faptul că totuşi o oarecare evoluţie a avut loc, oricât de modestă, sugerează că profesionalismul şi responsabilitatea se vor impune – şi acest concurs îşi propune să arate o faţetă a profesionalismului: criteriile de apreciere a produsului „carte” fac parte din cultura generală.Vlad Arghir, membru al juriului.

Câştigătorii concursului „Cele mai frumoase cărţi din România” 2013

În perioada 9-13 Octombrie, cărţile câştigătoare vor fi expuse în Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României 5.0, B122, la cel mai important târg de carte din lume. Cu această ocazie, Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Federaţia Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează un eveniment special de vernisare a celor mai frumoase cărţi româneşti, în data de 10 Octombrie, la ora 16.00, la care sunt invitaţi membri ai Federaţiei Editorilor din Europa.

Volumele câştigătoare vor revenit în ţară şi vor fi prezentate publicului român într-o expoziţie în perioada 4-8 Noiembrie la UNAgaleria, în Bucureşti. În cadrul vernisajului expoziţiei, vor fi anunţate cele 6 premii acordate de juriu – Premiul I, Premiul II şi Premiul III şi 3 premii speciale: – Premiul pentru cea mai bună ilustraţie, – Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, – Premiul pentru carte obiect / bibliofilă (pentru categoria specială a acestor lucrări, jurizate separat, în acest an).

Toate cărţile câştigătoare vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World” – Târgul de Carte de la Leipzig, ediţia 2014 şi vor fi incluse în expoziţiile organizate de Stiftung Buchkunst.

Câştigătorii concursului „Cele mai frumoase cărţi din România” 2013

Cei interesaţi vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0