Câştigătorii concursului de arhitectură de la Blaj
Asociaţia Transilvania Fest, Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean Alba au lansat în 18 iunie un concurs manifest de idei cu tema Reabilitarea corectă a Palatului Cultural din Blaj, deschis la nivel naţional. Clădirea Palatului a fost inaugurată în 1936 pentru a găzdui proiecte culturale, educaţionale şi artistice dar nu a mai funcţionat din anii ‘90, când a ars într-un incendiu devastator.
Soluţiile arhitecturale înscrise în competiţie au fost analizate de juriul format din: Arh Şerban Sturdza, Arh Radu Mihăilescu, Arh. Adrian Soare şi Arh Gabriel Roşca. Aceştia au decis acordarea unui premiu I, în valoare de 3000 de euro, cu recomandarea ca această soluţie să fie implementată de către Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean, şi a două menţiuni speciale în valoare de câte 1000 de euro fiecare.
Câştigătorii au fost anunţaţi în cadrul unei cine festive, în prezenţa juriului, vineri 29 iulie, în incinta Palatului Cultural.
Premiul I: Enclava de arhitectură
Arh Radu Ursoiu şi Arh Iulian Ungureanu
Proiectul nu mizează pe schimbări volumetrice ci pe reconsiderarea spaţiilor interioare. Se vor restaura faţadele păstrându-se profilaturile cornişelor şi ancadramentelor. Se vor reface tâmplăriile şi feroneriile, împreună cu toate detaliile specifice vechii clădiri. Acoperişul sălii de spectacole va fi un mare luminator, dublat de parasolare. Pardoseala va fi modulată astfel încât prin acţionări programate geometria sălii să se poată schimba. De la o sală plană se pot obţine diferite configuraţii lăsând posibilitatea organizatorilor de a-si modela spaţiul în funcţie de fiecare eveniment în parte. Astfel, sala poate deveni spaţiu expoziţional, teatru, teatru experimental, sală de concerte, sală de cinema, podium pentru prezentări de modă sau zonă de conferinţe. Zidăria se va păstra netencuită, urmând ca în partea inferioară să se realizeze o simeză de expunere.
Menţiune onorifică: Atelier MASS
Arh. Silviu Virgil Aldea, Arh. Marius Cătălin Moga, Arh. Sisak Camelia, Arh. Sisak Tamas şi stud. arh. Oana Carean (colaborator)
Propunerea urmăreşte punerea în valoare a spaţiilor importante din clădirea existentă şi afirmarea acestei noi etape de existenţă prin materialitatea şi volumetria simplă dar expresivă care continuă tradiţia modernistă. Sala principală devine un spaţiu multifuncţional prin excelenţă şi este gândită pentru a găzdui cât mai multe activităţi în diferite aranjamente: teatru, concerte, expoziţii, târguri artizanale şi alte evenimente. Întreaga structură de acoperire a sălii este modificabilă şi permite utilizări ce au nevoie fie de lumină naturală, fie de obturarea ei totală. Intervenţia contemporană nu rămâne amnezică la exterior, ea se afirmă volumetric prin materiale şi spaţii transparente dialogând cu Piaţa 1848.
Menţiune onorifică: Republic of Architects
Arh Radu Tudor Ponta, Arh Matei Puticiu, Arh Emil Burbea-Milescu, Arh Raluca Trifa, Arh Andrei Radu, Arh Alexandra Liţu şi stud. arh. Vlad Ignătescu
Spaţiile nobile ale compoziţiei iniţiale (cu excepţia sălii principale) vor fi restaurate cu grijă pentru detaliile originale. Funcţiunile care vor fi adăpostite aici folosesc spaţiile vechi, readuse la stadiul lor iniţial şi câştigă din dialogul amenajării fiecăruia într-un cadru istoric. Vechea structură devine mai importantă decât utilizările care o ocupă. În acest fel, vechiul aparat de primire şi reprezentare îşi dovedeşte versatilitatea, în timp ce promenada prin succesiunea de spaţii publice/culturale/comerciale impune reconsiderarea originalului palatului. Fosta sală de spectacol – spaţiul unde primează dezideratul marcării dimensiunilor sale originale – este deopotrivă scena intervenţiei celei mai contemporane şi locul în care istoria clădirii, inclusiv incendiul care a distrus-o, se simte cel mai pregnant. Aşadar, lateralele sălii de spectacol sunt păstrate în stadiu de ruină şi dau dimensiunea curţii interioare a palatului, în timp ce acoperirea parţială a acesteia se face prin introducerea noului volum al sălii multifuncţionale.
Mai multe detalii despre concurs puteţi afla pe transilvaniafest.blogspot.com