fbpx

Câştigătorii concursului Urban ID

Proiectul ‘Mens Sana in Corpore Sano’ realizat de doi tineri arhitecţi timişoreni a fost desemnat câştigătorul concursului Urban ID organizat de Ambasada Britanică la Bucureşti. Marius Stelian Găman şi Ana-Maria Branea au prezentat soluţia optimă pentru crearea unei identităţi urbane pentru Stadionul Naţional Lia Manoliu – unul dintre cele mai importante locuri de întâlniri sportive din Bucureşti. Pe locul II şi III s-au clasat studenţii arhitecţi Miruna Pavoni şi Ciprian Mateescu.

Proiectele au fost jurizate de reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, Ambasadei Marii Britanii şi Consiliului Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost contextualitatea, fezabilitatea, claritatea, originalitatea şi versatilitatea proiectelor.

Locurile I-III: ideile câştigătoare

Juriul a apreciat pragmatismul, fezabilitatea şi complexitatea proiectului situat pe locul I, care a abordat cel mai mare număr de probleme şi din cele mai multe unghiuri, de exemplu utilizarea şi configurarea spaţiului, ecologie şi peisagistică. Propunerea a convins prin soluţia de menţinere a fondului bogat de vegetaţie, deja existent, ideea amenajării unui deal artificial cu funcţie de peluză vara şi de pârtie de săniuş iarna şi, mai ales, accentul pus pe dezvoltarea unor terenuri sportive publice.

Câştigătorii concursului Urban ID

Miruna Pavoni, câştigătoarea locului II şi autoarea proiectului ‘Lia Manoliu 4.0’, a impresionat juriul prin manifestul împotriva alienării în faţa computerelor. Ea a propus crearea unui spaţiu public care să le ofere utilizatorilor o alternativă la Web 3.0 şi să îi ajute să îşi regăsească identitatea colectivă, prin restabilirea relaţiei cu mediul înconjurător şi cu oraşul în care locuiesc. Miruna a ales un mesaj arhitectural minimal, propunând o axă de legătură între Teatrul de vară ca loc de evenimente publice şi Turnul de paraşutism, un element simbolic extrem de puternic.

Câştigătorii concursului Urban ID

Ciprian Mateescu, ocupantul locului III, a venit cu o idee îndrăzneaţă care include remodelarea topografiei terenului, prin translatarea suprafeţei naturale a parcului peste sălile de sport şi clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice şi versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua şi să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină şi culoare. Pentru implementarea soluţiilor, Ciprian recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate şi necostisitoare, cu beneficii în reducerea amprentei de carbon şi a efectului de insulă urbană.

Câştigătorii concursului Urban ID

Mai multe despre câştigătorii Urban ID găsiţi aici.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0