fbpx

Către o infrastructură mai versatilă. One Green Mile, Mumbai, un proiect MVRDV

ARHITECTURĂ: MVRDV TEXT: Anca Rotar FOTO: Suleiman Merchant

MVRDV, în colaborare cu biroul indian StudioPOD, a finalizat, în Mumbai, construcţia proiectului One Green Mile, care transformă o serie de spaţii deschise neglijate de sub podul rutier Senapati Bapat Marg într-o nouă destinaţie pentru comunitatea locală. Transformând complet aspectul structurii de beton, proiectul aduce în zonă verdeaţă şi facilităţi noi, îmbunătăţeşte mobilitatea şi creează o identitate vizuală puternică. Mai mult, el reprezintă un nou tip de abordare în domeniul dezvoltării urbane, în special a spaţiilor nefolosite, care poate fi aplicată şi în alte părţi ale oraşului.

Podul rutier Senapati Bapat Marg face parte din seria şoselelor principale care străbat peste 11 km din zona centrală a oraşului Mumbai, generând poluare fonică şi creând bariere între zonele învecinate, ceea ce limitează mobilitatea. În cadrul unui nou proiect de clădiri de birouri din zonă, biroul local StudioPOD a fost chemat să amenajeze un spaţiu stradal cu o lungime de 800 m de-a lungul podului. Echipa a trasat planul general de acţiune şi a reconfigurat străzile, ajutând la fluidizarea traficului. Pentru partea care ridica cele mai mari provocări – spaţiul nefolosit de sub structură – StudioPOD i-a invitat pe arhitecţii de la MVRDV să contribuie la crearea unui spaţiu comunitar care să atenueze impactul vizual negativ al podului şi să introducă facilităţile şi suprafeţele verzi atât de necesare în zonă.

 

Arhitecţii olandezi au creat o identitate vizuală coezivă prin introducerea unor forme albastre sinuoase care străbat întreg spaţiul, unind toate zonele componente ale acestuia şi punând bazele unui nou tip de experienţă urbană. Astfel, spaţiul este împărţit într-o serie de „camere” urbane publice cu funcţiuni diferite: lounge, sală de sport, zonă de şedere umbrită şi zonă de lectură. Mai multe mini-dealuri artificiale transformă suprafaţa anterior plată într-o experienţă tridimensională dinamică şi atrăgătoare, în timp ce accentele de culoare şi elementele grafice oferă intervenţiei o identitate puternică, aceasta devenind imediat recognoscibilă. Verdeaţa este prezentă în întregul proiect – pe arcul de la intrare, pe panourile verticale ce marchează diferitele zone, şi în numeroasele jardiniere – ajutând la răcirea spaţiului şi diminuarea poluării fonice şi, în acelaşi timp, promovând biodoversitatea.

 

În jurul spaţiului public au fost amenajate mai multe piste pentru biciclete, trotuare şi puncte de traversare bine semnalizate ce îmbunătăţesc accesibilitatea, formând un nou hub de mobilitate. În combinaţie cu elementele programatice şi piesele de mobilier urban, sistemul de iluminat contribuie la identitatea vizuală a locului şi asigură siguranţa pietonilor şi biciliştilor la orice oră din zi sau noapte.

 

Per total, proiectul reprezintă un bun exemplu de aplicare a principiilor economiei circulare. Prin utilizarea şi îmbunătăţirea spaţiului de sub podul rutier, structura în sine capătă un plus de valoare, ca element care adăposteşte o destinaţie publică dinamică. De asemenea, ea devine mai sustenabilă, prin integrarea un nou sistem de colectare şi depozitare a apei de ploaie, care este apoi folosită pentru udarea zonelor verzi. Mai mult, proiectul poate fi uşor reprodus şi în alte zone ale oraşului şi, pentru început, va continua de-a lungul podului Senapati Bapat Marg, pentru viitorul apropiat fiind prevăzută revitalizarea spaţiilor nefolosite de pe o lungime de 3 km din totalul celor 11,2 ai structurii.

One Green Mile este un proiect care întreabă ce ar fi dacă ne-am dori ca infrastuctura să ofere ceva înapoi locurilor pe care le parcurge? Un pod rutier poate oferi puţină umbră într-un oraş cu o climă foarte caldă, şi generează suprafeţe reduse ce nu pot fi folosite pentru a construi clădiri înalte. Nu este o idee atât de năstruşnică să transformăm acele suprafeţe în spaţii publice. Stefan de Koning, partener, MVRDV

PROIECT: One Green Mile; TIP PROGRAM: spaţiu public; AMPLASAMENT: Mumbai, India; CLIENT: Nucleus Office Park; ARHITECTURĂ: MVRDV; ARHITECT PRINCIPAL: Jacob van Rijs; PARTENER: Stefan de Koning; ECHIPA: Ronald Hoogeveen, Valentina Chiappa Nuñez, Jose Manuel Garcia Garcia, Prajakta Gawde; STRATEGIE ŞI IMPLEMENTARE: Sruti Thakrar; COLABORATORI: StudioPOD; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0