fbpx

Ce este certificarea C2C și ce acoperă aceasta?

Certificarea C2C (Cradle to Cradle) este o modalitate recunoscută la nivel mondial de evaluare a atributelor produselor sustenabile. Este vorba în primul rând despre adoptarea unei abordări inovatoare în ceea ce privește protecția mediului, stabilind o nouă direcție în căutarea sustenabilității, dar și impunând cerințe de mediu din ce în ce mai mari economiei și producătorilor la nivel mondial.

Conceptul C2C (Cradle to Cradle), dezvoltat de chimistul Michael Braungart și de arhitectul William McDonough, a schimbat modul în care gândim procesul de producție, ciclul de viață și eliminarea produselor. Conform acestei idei, ar trebui să se aleagă soluții sustenabile, care implică utilizarea resurselor în formă de buclă. Concepția schimbă modul în care produsele fabricate afectează mediul înconjurător.

C2C încurajează o dezvoltare mult mai atentă a noilor produse – în principal prin optimizarea procesului de producție. Baza filozofiei Cradle to Cradle este că toate deșeurile (produsele uzate și componentele acestora) sunt materii prime care trebuie să fie complet reciclabile și care pot fi utilizate pentru a fabrica alte noi produse. În acest fel, produsele fabricate circulă într-un ciclu închis, continuu și practic nesfârșit, creând un sistem în formă de buclă.

Selvita, Cracovia, Polonia. Sisteme utilizate: MB SR50N RW, MB-45, MB-78EI, MB-86 SI, MB-DPA, MB-SR60N

Selvita, Cracovia, Polonia. Sisteme utilizate: MB SR50N RW, MB-45, MB-78EI, MB-86 SI, MB-DPA, MB-SR60N

Certificarea C2C și sectorul construcțiilor

Emitentul certificatului – Institutul pentru Inovarea Produselor Cradle to Cradle, și-a propus ca obiectiv principal să încurajeze producătorii să inoveze și să proiecteze produse care au un impact pozitiv asupra mediului și a oamenilor. Standardul C2C a devenit astfel un ghid pentru dezvoltarea și fabricarea de soluții ecologice, precum și o etichetă pentru alegerea conștientă a clienților.

În sectorul construcțiilor, certificarea C2C urmărește să încurajeze proiectanții și arhitecții să creeze clădiri care, încă din faza de proiectare să aibă un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Pentru proiectarea și construirea de clădiri în conformitate cu principiile Cradle to Cradle trebuie să se utilizeze în fiecare etapă produse și materiale cu etichetă C2C.

Această abordare a devenit și mai importantă în zilele noastre – când din ce în ce mai multe clădiri abandonate și uitate așteaptă să fie demolate. Viitorul sectorului construcțiilor în contextul schimbărilor climatice trebuie să fie redefinit. Acest lucru este valabil atât pentru clădirile nou construite, cât și pentru clădirile care așteaptă o „a doua viață”, ca parte a valului de renovări anunțat de UE – spune Hubert Nuckowski de la Aluprof.

Domenii de certificare Cradle to Cradle

Produsele care urmează să respecte standardul C2C sunt evaluate în funcție de 5 criterii în baza cărora se pot influența mediul și oamenii. Există mai multe niveluri de certificare – de la cel de bază până la cel mai înalt, adică Platină. Pentru a atinge fiecare nivel succesiv este necesară îndeplinirea unor cerințe din ce în ce mai stricte în cadrul următoarelor criterii:

  • Impactul asupra sănătății – implică o compoziție chimică adecvată a materialelor utilizate în produs și minimizarea sau eliminarea efectelor nocive ale acestora.
  • Posibilitatea de reciclare – criteriul urmărește eliminarea conceptului de „deșeu” și intenția de a recupera 100% din componentele care au fost utilizate în timpul procesului de producție.
  • Utilizarea SRE și gestionarea emisiilor de carbon – în special în procesul de producție, ceea ce îmbunătățește în mod direct sustenabilitatea mediului și reduce emisiile de carbon.
  • Gestionarea sustenabilă a resurselor de apă – tratarea apei ca o resursă prețioasă și reducerea pe cât posibil a utilizării acesteia.
  • Integritate socială – desfășurarea activităților în mod responsabil și integru, cu gândul la clienți, lanțurile de aprovizionare și mediul înconjurător.
Giant Office, Poznań, Polonia. Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N IW, MB-SR50N OW

Giant Office, Poznań, Polonia. Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N IW, MB-SR50N OW

Let’s build a better future

Toate ipotezele legate de certificarea C2C sunt apropiate de filosofia mărcii Aluprof. Compania investește în mod constant în tehnologii moderne care îi permit să creeze noi produse în conformitate cu dezvoltarea sustenabilă. Acestea aduc beneficii atât mediului, cât și oamenilor, motiv pentru care au trecut cu succes procesul de certificare la nivelul bronz.

Certificatul C2C a fost acordat, printre altele, pentru următoarele sisteme de aluminiu Aluprof:

  • sistemul de fațadă MB-SR50N HI+,
  • sistemele de uși și ferestre: MB-86 SI, MB-86 Casement, precum și: MB-86 ST, MB-70, MB-70HI și MB-70 Casement.

Mai multe informații despre soluțiile C2C, tendințele în materie de construcții sustenabile și cele mai recente soluții tehnologice pot fi găsite în ultima ediție a albumului AluBook.

Articol sponsorizat de Aluprof

ALUPROF_LOGO_ALUMINIUM_RGB

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0