Ce rămâne din ciorchinii de struguri: Casta by Matter

TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: courtesy of Matter
Studioul portughez Matter, fondat de arhitecta Ana Lima, explorează din 2013 încoace posibilitățile de transformare a deșeurilor alimentare în materiale inovatoare și sustenabile, creând mici obiecte de design ce păstrează de la sine frumusețea frustă, imperfectă și delicată a texturilor naturale.
După ce a lucrat ca arhitect în Basel, la Herzog & de Meuron, și în Tokio, la ISSHO Architects, Ana Lima a hotărât să-și reorienteze traiectoria profesională, aducând laolaltă pasiunea pentru dimensiunea senzorială a designului și preocuparea pentru mediu. Așa a apărut Matter, proiect prin care-și propune să cerceteze și să implementeze modalități alternative, sustenabile de a produce și de a consuma, reciclând deșeuri alimentare ce provin din industria cafelei, ciocolatei, uleiului de măsline și, mai nou, a vinului.

„Casta” este unul dintre materialele dezvoltate de echipa Matter (Ana Lima și Miguel Fernandes) și este obținut din prelucrarea tulpinilor și codițelor ciorchinilor de struguri rămase în urma procesului de vinificație în cantități uriașe (un anumit procent devine, în general, îngrășământ, dar cea mai mare parte e pur și simplu arsă). Matter lucrează așadar direct cu producătorii de vin, pe care îi și ajută astfel să funcționeze într-o logică circulară.

În funcție de soiul strugurilor și de proporțiile compoziției nou formate (din codițe și un clei din surse organice), materialul prezintă un spectru larg, și de fiecare dată altfel, de nuanțe și de texturi. Astfel, obiectele de design pe bază de casta – de la piese de mobilier, plăci sau panouri decorative până la bijuterii și diverse accesorii – au o personalitate estetică distinctă și devin, în mediul în care sunt amplasate, o prezență organică, cu o puternică energie tactilă, lăsând la iveală aspectul eterogen, neprelucrat, infinite combinații de straturi și nervuri.

De asemenea, casta a fost inclus pe lista lungă de la Dezeen Awards 2023, la categoria materiale inovative. Pentru 2024, Matter anunță lansarea unei colecții în colaborare cu brandul românesc de bijuterii Vika Tonu. Iar pentru viitor, purtând în minte ideea că acum „irosirea resurselor e, de fapt, cel mai mare lux”, Ana și Miguel își propun să aprofundeze cercetările și experimentele pentru a crea obiecte de design cu sens, etice și frumoase în aceeași măsură, care să contribuie în mod real la o economie circulară.

