fbpx

Cea mai sustenabilă fabrică de mobilă din lume, în inima pădurii norvegiene

ARHITECTURĂ: Bjarke Ingels Group (BIG) TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Einar Aslaksen

Știm deja că activitatea industrială, încă insuficient reglementată din punct de vedere ecologic, reprezintă una dintre principalele surse de poluare la nivel global. În acest context, recenta inaugurare a fabricii The Plus a producătorului norvegian de mobilă Vestre este un act de pionierat în domeniu. Proiectul arhitectural e semnat de Bjarke Ingels Group (BIG) și marchează un nou punct de referință în proiectarea industrială după principii cu adevărat sustenabile.

Proiectul impresionează atât prin filosofia sa – gândit fiind ca expresie a unei „sustenabilități hedoniste” –, cât și prin specificațiile tehnice. Să începem totuși, inginerește, cu cifrele: The Plus va genera cu 50% mai puține emisii de gaz cu efect de seră decât o fabrică convențională; clădirea aparține clasei energetice A+, iar cele 900 de panouri solare montate pe acoperiș vor produce anual cca. 250 000 kWh de energie regenerabilă; pentru transport compania utilizează exclusiv vehicule electrice; consumul de energie al clădirii este cu 60% mai mic decât al unei fabrici similare; toate materialele folosite la construcție au fost extrem de atent alese, urmărindu-se rezistența în timp și impactul cât mai scăzut asupra mediului – cherestea din surse locale, controlate, beton cu amprentă redusă de carbon, oțel reciclat, sticlă și lemn ars; apa necesară procesului de producție va fi reutilizată în proporție de 90-95%; și nu în ultimul rând, The Plus este în curs de a primi cea mai înaltă certificare BREEAM, „Outstanding”.

La forța acestor cifre se adaugă și frumusețea arhitecturală a întregului ansamblu, ce depășește cu mult cadrul a ceea ce numim în mod obișnuit „fabrică”. Spațiul este un imens hub verde întins pe o suprafață de 7 000 mp și accesibil publicului pentru plimbări și drumeții, la 100 km de Oslo, în miezul pădurii. Clădirea e concepută în logica unei absolute simplități și eficiențe, într-o dispunere radială cu patru „brațe” care adăpostesc halele de producție propriu-zisă (depozitul, fabrica de vopsele, de lemn și zona de asamblare) și se intersectează într-un spațiu central construit în jurul unei curți interioare în care vizitatorii pot vedea noile colecții de mobilier.

De altfel, printre elementele inedite ale proiectului se află și relația deschisă cu vizitatorul care poate asista la toate fazele de producție din interiorul fabricii și poate explora centrele de expoziție Vestre, dedicate studiului energiei, apei și designului circular. Această transparență radicală, prezentă în întregul flux de activitate al fabricii, precum și în experiența spațială și educativă oferită publicului, e o idee inovatoare ce poate accelera tranziția globală către o industrie mai responsabilă și către un alt fel de a gândi arhitectura industrială.

The Plus constituie un exemplu pur de sustenabilitate hedonistă, demonstrând că un viitor sustenabil nu se reflectă doar în calitatea mediului înconjurător, ci și în frumusețea spațiilor în care lucrăm și în atractivitatea locurilor pe care le vizităm. Bjarke Ingels, fondator și director creativ BIG

PROIECT: The Plus, Vestre; AMPLASAMENT: Gaustadvegen, Magnor, Norvegia; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 7.000 mp; ARHITECTURĂ: Bjarke Ingels Group (BIG); PARTNERI: Bjarke Ingels, David Zahle, Ole Elkjaer-Larsen; COORDONATOR DE PROIECT: Viktoria Millentrup; STRUCTURĂ: BIG Engineering; AMENAJARE PEISAGERĂ: BIG Landscape; SUSTENABILITATE: BIG Sustainability; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #209 / Reprezentare în arhitectură / august-septembrie 2022 / rubrica Sustenabilitate

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0