fbpx

Cele mai importante proiecte ale anului premiate la WAF

World Architecture Festival a devenit de-a lungul celor patru ani de existenţă una dintre cele mai importante competiţii arhitecturale ale lumii contemporane. Cu înscrieri ce provin atât de la birouri de arhitectură de renume internaţional cât şi de la arhitecţi cunoscuţi doar pe plan local, ediţia de anul acesta demostrează că arhitectura de calitate se practică în toate colţurile lumii.

Peste 700 de proiecte au fost înscrise în competiţie. Dintre toate acestea, juriul alcătuit din Michael Sorkin (Michael Sorkin Studio, New York), Jo Noero (Noero Wolff Architects, Cape Town), Kongjian Yu (Turenscape, Beijing), Tim Macfarlane (Dewhurst Macfarlane and Partners, Anglia) a ales în primele două zile ale evenimentului câte un câştigător pentru fiecare dintre cele 16 categorii, pentru ca în ultima zi, pe 4 noiembrie, să anunţe câştigătorul titlului World Building of the Year. Clădirea Media-TIC din Barcelona, proiectată de biroul de arhitectură spaniol Cloud 9, a reuşit să aducă pentru prima oară în istoria premiilor, cea mai importantă distincţie în ţara gazdă.

Media-TIC este o clădire împărţită între companii importante la etajele superioare şi companii la început de drum la cele inferioare, în timp ce parterul adăposteşte un cibernariu şi un auditoriu unde localnicii pot asista la diferite programe şi cursuri. Dar una din caracteristicile cele mai importante ale proiectului este eficienţa energetică iar după cum afirmă însăşi autorul Enric Ruiz-Geli de la Cloud 9, “acesta trebuie să aibă rolul unui impuls pentru revoluţia mediului înconjurător. Dacă ea nu va avea loc înseamnă că nu vom reuşi să combatem încălzirea globală”.

Alături de această importantă distincţie, WAF şi-a încheiat ediţia 2011 prin acordarea a alte două premii extrem de importante: Future Project of the Year pentru Hanimaadaoo International Airport, Maldive, proiectat de Integrated Design Associates Limited şi Structural Project of the Year pentru Beekman Tower din New York, realizat de WSP Cantor Seinuk.

World Building of the Year Award 2011

Media-TIC, Barcelona, Spania

Proiect: Cloud 9, Spania

Proiectul a avut drept client Consortium of the Zona Franca CZFB and @22Barcelona, un cartier experimental al oraşului. Arhitecţii au fost extrem de interesaţi de modelul unui oraş digital, bazat pe informaţie, comunicare şi tehnologie, pornind de la ideea unui oraş în care cunoaşterea, valoarea adăugată şi patentele sunt cele care contează.

Cele mai importante proiecte ale anului premiate la WAF

Future Project of the Year Award 2011

Hanimaadaoo International Airport, Maldive,

Proiect: Integrated Design Associates Limited, Hong Kong

Noul aeroport, destinat să devină a doua cale de acces în ţară ca dimensiuni, este amplasat pe o insulă cu o suprafaţă prea mică pentru un aeroport internaţional de asemenea anvergură. Cum infrastructura pistei urma să ocupe aproape tot terenul, conceptul unui “terminal plutitor” a fost ales de guvernul maldivian pentru abordarea inovatoare şi prietenoasă cu mediul înconjurător. Terminalul propus este construit în întregime pe piloni deasupra apei, fără a afecta în vreun fel mediului înconjurător.

Cele mai importante proiecte ale anului premiate la WAF

Structural Project of the Year 2011

8 Spruce Street-Beekman Tower, New York, SUA

Proiect de rezistenţă: WSP Cantor Seinuk

Beekman Tower, o clădire cu 76 de etaje, proiectată de arhitectul Frank Gehry este cel mai înalt turn rezidenţial din New York. Situat la sud de podul Brooklyn, clădirea cu peste 100.000 de metri pătraţi a redefinit orizontul Manhattan-ului. Este o construcţie din beton armat a cărei structură e alcătuită din planşee de beton armat monolit, ce descarcă pe stâlpi de beton şi pereţi de rezistenţă.

Cele mai importante proiecte ale anului premiate la WAF

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0