fbpx

CENTENAR GHERASIM LUCA

Gherasim Luca (Bucureşti, 1913 – Paris, 1994), omagiat la centenarul naşterii de către Valery Oişteanu, a fost un poet româno-francez, considerat un teoretician inovator al suprarealismului şi unul dintre poeţii importanţi francezi ai timpului său. Întâlnindu-l la New York în 1984, Valery Oişteanu a devenit un prieten – admirator al acestuia.

Valery Oişteanu a debutat cu cartea de poezii Proteze (Editura Litera, 1970, Bucureşti), apoi a ales să plece la New York. Asumându-şi DADA şi suprarealismul ca linii directoare ale poeziei sale, Valery Oişteanu este cunoscut şi pentru influenţele din practica Zen integrate în happening-uri de poezie si jazz. Poemele lui Oişteanu reflectă influenţa mentorilor săi suprarealişti: Gellu Naum şi Gherasim Luca.

Ultimul volum publicat la New York de Valery Oişteanu, intitulat Privilegii în Purgatoriu (Perks in Purgatory, Fly by Night Press, 2010), este o selecţie de poeme-jazz (Jazzoetry), fiind de fapt o contribuţie la stilul de performance iniţiat de Gherasim Luca. Valery Oişteanu va fi acompaniat de saxofonistul Mihai Iordache, cu care a mai creat şi alte spectacole, precum cel de anul trecut, intitulat Un vis erotic, la Foto Cabinet de pe Str. Lipscani din Bucureşti.

Seara de poezie şi jazz de la Clubul Ţăranului (vineri, 6 septembrie 2013, ora 20, cu intrare liberă) a fost concepută la New York şi va fi preluată la toamnă şi pe meleaguri americane.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0