fbpx

Centru Civic în Ranica

Text: Luiza Hanc
Foto: Alessandra Bello

Proiectul iniţiat în 2006 şi inaugurat în februarie anul acesta este rezultatul unui concurs organizat de municipalitatea Ranica. În general, lucrul cu astfel de iniţiative oficiale – în care de cele mai multe ori bugetul rămâne modest, iar datele temei nu suportă negociere – necesită o deosebită flexibilitate din partea autorilor, siliţi să mulţumească pe toată lumea, în banii (publici) alocaţi de la început şi în timpul dat. Puşi în faţa unor astfel de condiţii, arhitecţii se împart în două categorii: cei care privesc situaţia ca pe un exerciţiu de creativitate dezvoltat în cadru rigid şi cei care nu posedă o astfel de versatilitate. DAP Studio aparţin primei categorii.

Centru Civic în Ranica

Situl ce a dat naştere soluţiei de faţă se află cumva între două episoade distincte ale evoluţiei oraşului: pe de o parte centrul istoric, pe de cealaltă – zona marcată de expansiunea contemporană. Astfel, dacă „piazza” italiană istorică se leagă de obicei de o prezenţă instituţională şi se configurează prin elemente concrete şi de sugestie, proiectul de faţă reinterpretează acest concept cu vechime într-o manieră contemporană. Limitele propriu-zise ale spaţiilor publice – în care proiectul abundă, de altfel – se diluează, platforma situată la cota străzii fiind accesibilă vizual şi fizic comunităţii.

Centru Civic în Ranica

Ranica Centre se dezvoltă pe două etaje, cel superior extinzându-se în consolă pe o lăţime de 2 metri deasupra primului. Volumele – unul al piazzei deschise comunicării, iar celălalt, uşor, translucid, aşezat deasupra primului – acţionează ca doi protagonişti ai aceluiaşi dialog. Permeabilitatea foarte mare a parterului este transmisă vertical şi nivelului de sus, prin golurile de tip patio ce punctează compoziţia în interior şi prin aspectul transparent, dar intim, al faţadei din policarbonat.

Centru Civic în Ranica

Spaţiile adăpostite sub umbrela acestui centru sunt de natură diferită, fiind gândite în legătură cu diversele tendinţe locale: o bibliotecă publică, o grădiniţă, birouri, dar şi o sală de conferinţe, funcţionând în fapt ca un nucleu cultural al zonei. Toate acestea sunt legate printr-o scenografie deosebită a balcoanelor, pasarelelor şi a spaţiilor plantate/ verzi.

Centru Civic în Ranica

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0