Centru de îngrijire în aer liber în sudul Norvegiei

Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand; Foto: Ivar Kvaal
Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand; Foto: Ivar Kvaal

Reconectarea cu natura nu este doar un tratament eficient într-o mulțime de afecțiuni, ci și simultan un deziderat și un vis secret al omului contemporan. Este, poate, un răgaz sau o alternativă la tumultul lumii utraaglomerate, prea minerale și prea grăbite în care trăim. 

Un loc pașnic în mijlocul pădurii, aflat în proximitatea a două spitale din Norvegia, propune reconectarea cu natura, spațiul casei și familia. Echipa de arhitecți de la Snøhetta a proiectat două adăposturi din lemn, două case, care fac parte dintr-un centru de îngrijire în aer liber. Casele spitalizează pacienții și familiile lor, oferindu-le copiilor o acomodare mai ușoară după tratament. Este o arhitectură minoră ca dimensiuni fizice, însă majoră în efecte.

IK_Snohetta_Kristiansand_0346
Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand; Foto: Ivar Kvaal

Regimul strict și izolarea urmează adesea tratamentului pe termen lung. Proiectate pentru Fundația Friluftssykehuset, spațiile caselor oferă vizitatorilor un mediu echilibrat fizic și psihic, în care arhitectura este conectată la natură.Casele sunt donate de Fundația Friluftssykehuset spitalelor. Viziunea urmărește edificarea mai multor centre de îngrijire în aer liber, alcătuite din case de dimensiuni mici, amplasate în apropierea spitalelor din Norvegia și din străinătate.

Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand Foto: Ivar Kvaal
Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand; Foto: Ivar Kvaal

Îndreptându-se către pădurea luxuriantă și pârâul Sognsvann, Centrul de îngrijire în aer liber este situat la doar o sută de metri de intrarea celui mai mare spital din Norvegia, Spitalul Universitar din Oslo, Rikshospitalet. Clădirea-pereche este amplasată în pădurea de foioase de lângă Spitalul Sørlandet Kristiansand, din sudul Norvegiei, între stejari și mesteceni, cu vedere la un iaz din apropiere.

Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand Foto: Ivar Kvaal
Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand; Foto: Ivar Kvaal

Dezvoltat inițial în colaborare cu Departamentul de Psihosomatică și Psihiatrie CL-Child de la Spitalul Universitar Oslo Centrul de îngrijire în aer liber oferă un spațiu pașnic în care vizitatorii pot beneficia de calitățile terapeutice ale naturii. În cuvintele lui Maren Østvold Lindheim, psiholog pediatru la Spitalul Universitar Oslo, „Natura oferă bucurie spontană și ajută pacienții să se relaxeze. Mediul natural le aduce un calm reînnoit, pe care îl pot readuce cu ei în spital. Centrul de îngrijire în aer liber ajută la motivația pacienților să treacă prin tratament și contribuie la cooperarea cu boala.“

Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand Foto: Ivar Kvaal
Snøhetta / Friluftssykehuset / Kristiansand; Foto: Ivar Kvaal

Spațiile armonioase ale fiecăreia dintre cele două case, având o suprafață de numai 35 mp, contrastează cu clădirile vaste ale spitalelor la care sunt afiliate. Construcția jucăușă a căsuțelor amplasate în copaci, imagine arhetipală a copilăriei fiecăruia dintre noi, a inspirat alcătuirea proiectului: formate ca blocuri de lemn decalate, care se extind în peisaj cu ramuri asimetrice. Astfel, casele au scară domestică, dar și narativă.Lemnul masiv al structurii caselor va deveni gri în timp, amestecându-se în mod natural cu contextul, dizolvându-se astfel în imaginea împrejurimilor.

Proiect: Friluftssykehuset – The Outdoor Care Retreat; Arhitectură: Snøhetta; Amplasament: Oslo și Kristiansand, Norvegia; Client: Stiftelsen Friluftssykehuset; Program: dotare pentru sănătate; Suprafața construită desfășurată / dimensiune: 35 mp; Finanțatori proiect: Sparebankstiftelsen DNB, Gjensidigstiftelsen, Bergesenstiftelsen, Children’s Foundation OUH, Norwegian Parliament; Materiale de construcții sponsorizate de: Kvadrat, Kebony, Lindal Gruppen

Proiect publicat în igloo #194_Efemer-Permanent