fbpx

Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona a anunțat finaliștii ediției 2022 a Premiului European pentru Spațiu Public Urban

Catharijnesingel, 2020, Utrecht, Olanda
După deliberările care au avut loc pe 14 și 15 iulie, juriul internațional al Premiului European pentru Spațiu Public Urban a ales cei cinci finaliști ai ediției de anul acesta, urmând ca marele câștigător să fie anunțat în cadrul unei ceremonii care va avea loc la sediul CCCB pe 14 și 15 noiembrie. Numărul record de proiecte înscrise în competiție – 326 din 35 de țări – confirmă, încă o dată, importanța vitală a spațiilor publice de calitate în evoluția orașelor.

Premiul European pentru Spațiu Public Urban este o competiție bienală inițiată în anul 2000 cu scopul de a recompensa cele mai bune proiecte de creare, transformare și recuperare a spațiilor publice din orașele de pe continent. Proiectele înscrise în ediția de anul acesta, cu numărul 11, au fost finalizate între 2018 și 2021, țările cel mai bine reprezentate fiind Spania, Polonia, Italia, Franța și Portugalia.

 

Cele cinci proiecte finaliste, dintre care va fi ales marele câștigător, sunt:

Catharijnesingel, 2020, Utrecht, Olanda

 

Autori: OKRA landschapsarchitect

 

Refacerea străzii Catharijnesingel elimină traficul rutier și aduce apa în spațiul urban, făcându-l mai accesibil pentru pietoni și bicicliști. Proiectul este un excelent exemplu de revitalizare urbană prin recuperarea apei și a biodiversității acesteia. Pornind de la natură ca sursă de inspirație, toate elementele proiectului – arbori, vegetație, pavaje și mobilier stradal – au fost alese cu meticulozitate și cu gândul la evoluția viitoare a spațiului. Natural și sănătos, microclimatul nou creat joacă un rol important și în contextul schimbărilor climatice.

FLOW, 2021, Bruxelles, Belgia

 

Autori: POOL IS COOL, Decoratelier Jozef Wouters

 

Creată și construită cu participarea a 50 de tineri din Bruxelles, Flow este prima piscină publică în aer liber construită în acest oraș în ultimii 40 de ani. Proiectul introduce o structură temporară ce devine un loc de întâlnire unde oamenii se pot bucura de aer curat și de apă. Fiind un sistem modular simplu și economic, el oferă un bun exemplu de implicare a comunității locale în crearea unui spațiu public activ și sănătos.

Hage, 2021, Lund, Suedia

 

Autori: Brendeland & Kristoffersen architects, Price & Myers

 

Catedrala din Lund a pus la dispoziție una dintre proprietățile sale pentru dezvoltarea unui spațiu public care să ofere o alternativă pentru dezvoltarea urbană rapidă din împrejurimi. Proiectul constă într-o curte închisă pe trei laturi de ziduri realizate din cărămizi recuperate în urma demolării unei fabrici și amplasată pe un teren încă neocupat de la marginea orașului Lund. Ea reprezintă o primă intervenție în cadrul evoluției preconizate a locului către un spațiu tip hortus inconclusus – o grădină ne-închisă, ce se deschide către oameni în timpul său.

Piața Saint Sernin, 2020, Toulouse, Franța

 

Autori: Joan Busquets, Pieter-Jan Versluys, BAU

 

Proiectul de revitalizare a Pieței Sain Sernin din Toulouse dovedește un respect deosebit față de trecut, redând demnitate și prestanță unui spațiu cu o semnificație deosebită în cadrul istoriei orașului. Mașinile au fost înlăturate în totalitate, iar copacii nou plantați servesc drept elemente organizatoare ale spațiului public. Simplitatea propunerii, materialele puse în operă și consderația față de moștenirea istorică sunt mecanismele prin care arhitecții au reactivat un spațiu degradat și l-au transformat într-unul versatil, ce poate acomoda diverse funcțiuni publice.

Grădina urbană „Sporta pils dārzi”, 2021, Riga, Letonia

 

Autori: Artilērijas dārzi

 

Grădina urbană „Sporta pils dārzi” este rezultatul unei initiative comunitare de recuperare a unui spațiu vacant, stabilind o nouă tipologie de spațiu public. Proiectul constă într-o rețea de zone plantate și spații interstițiale folosite pentru socializare și evenimente. Proiectul încorporează aspecte culturale, sociale și de producție și integrează natura în viața comunității locale.

Premiul European pentru Spațiu Public Urban onorează orașele de pe continent care, în ciuda diversității, au în comun atribute precum scara umană, caracterul compact și diversitatea funcțiunilor. În acest context, spațiul public joacă un rol cheie, ca loc de întâlnire plin de semnificații politice, economice și sociale, inseparabile de spațiile care le acomodează și le fac posibile. În cei 23 de ani ai istoriei sale, cu 11 ediții, competiția a primit 2.532 de înscrieri și a acordat un total de 19 premii și 35 mențiuni speciale. Arhiva Premiului European pentru Spațiu Public Urban pune la dispoziția publicului cele mai bune lucrări înscrise în concurs de-a lungul anilor, documentând evoluția spațiilor publice din întreaga Europă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0