Centrul de Resurse în Fotografie din București
ARHITECTURĂ: BAAB Arhitectură. design. urbanism TEXT: Anda Zota FOTO: Arthur Țințu
În urmă cu 5 ani apărea pe scena culturală bucureșteană ideea unui centru special conceput pentru fotografie și evenimente conexe – un program absolut necesar, menit să valorifice arta fotografică și să ofere posibilități de educare și dezvoltare a instrumentarului de lucru al profesioniștilor. O perioadă de cercetare și dezvoltare mai târziu, în 2023, pe strada Popa Tatu se inaugurează CdRF (Centrul de Resurse în Fotografie) cu ale sale trei componente: spațiul expozițional (galeria Is This Art?), spații pentru cursuri și workshopuri și cafeneaua Popa Tatu 68.
Amplasată într-o zonă istorică a Bucureștiului, unde tipologia arhitecturală predominantă este locuința individuală cu grădină, clădirea CdRF se așază discret într-un fund de lot, flancată pe două laturi de calcane la care se alipește, eliberând terenul și formând o curte generoasă. Ascunsă din stradă, grădina se accesează printr-un gang care conduce către o mică oază culturală – spațiul în aer liber deservește drept o „antecameră” pentru galeria de artă și cafeneaua din parter.
Arhitectura are o prezență discretă, sensibilă, lăsând loc contextului să-și facă vizibilă amprenta. Din exterior clădirea pare mică, mascând printr-un exercițiu arhitectural spații interioare generoase, texturale, cu înălțime variabilă ce ajunge în mod surprinzător și la 5-6 metri înălțime. Volumetria ia forma împrejurimilor, astfel că etajul superior se retrage de la limita de proprietate pentru a acomoda coroana copacului de pe parcela învecinată, în timp ce lateralele sunt opace, oglindind calcanele. Ca un gest de reverență pentru natură, volumetria se retrage față de coroana copacului, unde apare fereastra ce priveşte către un aşezământ cultural mai puțin cunoscut – o perspectivă valoroasă ce animă relația dintre interior și exterior.
PROIECT: Centrul de Resurse în Fotografie; AMPLASAMENT: str. Popa Tatu nr. 68, București; REGIM DE ÎNĂLȚIME: S+P+M;SUPRAFAȚA TERENULUI: 400 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 127,4 mp; ARHITECTURĂ: BAAB Arhitectură. design. urbanism; STRUCTURĂ: STENCO Engineering; INSTALAȚII: De Luxe Master Instal; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #222 / Orașe în declin / octombrie – noiembrie 2024