fbpx

Centrul MAST în Bologna

Centrul MAST realizat de fundaţia culturală şi socială cu acelaşi nume este un complex care nu se încadrează în tipologiile funcţionale convenţionale, îndeplinind atât din punct de vedere fizic, cât şi conceptual un rol de spaţiu de întâlnire între publicul urban şi angajaţii companiei. Fundaţia MAST este o instituţie culturală şi filantropică pentru care arta, tehnologia şi inovaţia sunt căi de dezvoltare ale creativităţii şi spiritului antreprenorial, pentru a susţine creşterea economică şi socială a comunităţii. Proiectul biroului Labics a câştigat concursul de arhitectură care cerea, ca temă, proiectarea unor clădiri cu diferite funcţiuni în zona expusă către stradă a campusului companiei: aceştia au propus o clădire mono-volum care cuprinde toate spaţiile impuse de programul complex de arhitectură şi care mediază totodată relaţia între oraş şi campusul de birouri.

Text: Catrinel Negru
Foto: Christian Richters

Clădirea are două faţade principale opuse – prima adresată publicului urban, a doua îndreptată spre interiorul campusului – şi este traversată de un parcurs pietonal care interconectează toate spaţiile importante. În timp ce faţada către stradă şi parcul râului Reno este animată de retrageri, console, rampe pietonale, oglinzi de apă, care se extind spre spaţiul public ca un organism viu gata de a capta vizitatorii, faţada opusă păstrează rigoarea şi liniaritatea celorlalte clădiri din campus.

Funcţiunile destinate angajaţilor companiei şi publicului larg se întrepătrund, facilitând comunicarea între aceste două categorii de utilizatori. La nivelul parterului sunt dispuse creşa pentru copiii angajaţilor (cu o grădină proprie), cantina, centrul de wellness şi câteva spaţii expoziţionale; la etajul întâi se află o cafenea deschisă publicului şi muzeul companiei, iar etajul al doilea este ocupat de centrul de training, foaierul şi sala-auditorium cu capacitatea de 400 de locuri. Clădirea cu funcţiuni hibride se prezintă ca un micro-oraş destinat atât funcţionării optime a companiei, cât şi organizării de evenimente cu invitaţi din exterior.

Volumul principal, cel al sălii de conferinţe de la etajul al doilea, iese în consolă în faţada principală şi se susţine pe o serie de stâlpi cu înălţimea a două niveluri şi poziţionare aleatorie, reluând tema arborilor din parcul spre care este orientat. Oglinda de apă de la baza stâlpilor măreşte optic înălţimea acestora şi face referire la râul Reno, un element important al geografiei locale. Cele două rampe pietonale care aduc vizitatorii direct la nivelul etajului întâi ascund spaţiile destinate angajaţilor de la nivelul parterului şi generează o alveolă de primire deschisă către stradă.

Volumele îndreptate spre stradă şi spre parc sunt finisate cu vitraje-cortină duble de culori neutre, cu un strat transparent şi unul serigrafiat, în timp ce faţada creşei este dublată de o serie de riflaje verticale colorate care funcţionează ca un filtru vizual. La nivelul pardoselii, faţada creşei are un bandou continuu de ferestre fără riflaje, pentru a permite copiilor să privească liber spre exterior, în timp ce privirea din afară este mediată de suprafaţa colorată a lamelelor verticale.

Suprafeţele de perete-cortină vitrat, dublate sau nu de parasolare verticale, prind viaţă odată cu lăsarea serii, când clădirea se transformă într-un uriaş corp de iluminat urban, cu zone mate şi zone transparente care permit privirii să traverseze întregul complex.

Deopotrivă ansamblu funcţional şi spaţiu de reprezentare pentru imaginea publică a companiei, centrul MAST creează o dublă interfaţă, prezentând oraşului realizările fundaţiei şi în acelaşi timp aducând activităţile complementare destinate angajaţilor în prim-plan, aproape de viaţa animată a Bolognei.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0