fbpx

Ceramică radioactivă. Unknown Fields

TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Toby Smith/Unknown Fields

Unknown Fields (UK/AU) este un studio de design nomad sub umbrela căruia Kate Davies și Liam Young se aventurează în expediții ce țintesc efectele de multe ori nocive pe care orașul contemporan le are asupra mediului și oamenilor.

 

Peisaje îndepărtate, deșeuri radioactive – totul este intim conectat cu viețile noastre, iar Unknown Fields își documentează în general expedițiile prin filme. Cronica narativă a acestor expediții s-a concretizat într-o serie de cărți intitulată Unknown Fields: Tales from the Dark Side of the City.

 

 

Rezultatul unei expediții efectuate în Mongolia a constat în realizarea unor vase radioactive (2014), în colaborare cu London Sculpture Workshop, reunite sub denumirea Rare Earthenware. Nămolul toxic excavat dintr-un lac din Mongolia unde se deversează deșeuri radioactive provenite din producția de aparate electronice a fost convertit într-un set de trei vase care fac referire simbolică la cele din dinastia Ming.

 

LONDON SCULPTURE WORKSHOP, ENGLAND – FEBRUARY 11, 2015

 

Fiecare dintre acestea a fost modelat proporțional cu cantitatea de deșeuri generată de producția unui smartphone, a unui laptop și a bateriei unei mașini inteligente. Luând forma unor obiecte de design râvnite, încărcate simbolic prin referirea la modelul Ming, cele trei vase cu nivel ridicat de toxicitate sunt, în realitate, o dovadă fizică a consecințelor nedorite pe care ni le aduce consumerismul.

 

Articol publicat în igloo #184 / iunie-iulie 2018

igloo184

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0