fbpx

Certificarea LEED pentru interioare comerciale. Founding Farmers

Text: Silvia Gugu
Foto: Michael Moran

În cazul restaurantului bio Founding Farmers, certificarea LEED a fost o consecinţă imediată a filozofiei de operare, de un verde obstinat de la procurarea materiei prime până la servirea ei în farfurii şi pahare. Era de aşteptat ca şi în amenajarea spaţiului să se opteze pentru tot ce-i mai eco şi mai sustenabil, iar LEED Interioare Comerciale oferă o platformă la îndemână pentru chiriaşii care nu au control asupra construcţiei întregului edificiu.

Certificarea LEED pentru interioare comerciale. Founding Farmers

Spaţiul situat la parterului unei clădiri de birouri suferise intervenţii anterioare, iar amenajarea realizată de Core DC a trebuit să lucreze în cadrul constrângerilor existente, cu reţelele instalate şi multe corpuri de iluminat deja achiziţionate.

Pornind de la caracteristicile meniului, proiectul a evoluat în jurul reinterpretării fermei tradiţionale. Materialele utilizate sunt predominant rustice – grinzi de lemn, lemn de hambar, structură metalică – şi sunt recoltate din surse locale, pentru a reduce consumul de petrol pentru transport. Vocabularul fermelor se regăseşte şi în separeurile gen siloz şi în mesele solide, cu finisaj rugos. Numeroasele borcane care „decorează” restaurantul provin dintr-o gospodărie din West Virginia.

Certificarea LEED pentru interioare comerciale. Founding Farmers

Având în vedere că LEED pentru interioare comerciale vizează în primul rând spaţiile de birouri, interpretarea sistemului de certificare pentru condiţiile specifice unui restaurant a implicat mult timp şi răbdare. De exemplu, îndeplinirea cerinţelor pentru iluminare simultan cu necesitatea de a crea ambianţa potrivită unui local a reprezentat o provocare, rezolvată prin LED-uri, tuburi fluorescente şi tratarea ferestrelor pentru a obţine o lumină difuză şi caldă.

Un alt efort substanţial a constat în înlocuirea sistemului de climatizare cu o soluţie eficientă energetic, care întrunea standardele LEED. La aceasta s-au adăugat dificultăţile ridicate de cantitatea de suprafeţe vitrate ale faţadei, care asigură lumina şi căldura în exces pentru necesităţile restaurantului; ferestrele de pe partea de vest au trebuit dotate cu jaluzele refractare.

Certificarea LEED pentru interioare comerciale. Founding Farmers

Clădirea-gazdă neavând ambiţii ecologice, nu includea niciunul dintre sistemele care ar fi ajutat la reducerea consumului energetic – ca de exemplu reciclarea apei menajere, încălzire geotermală sau un acoperiş verde. Prin urmare, îmbunătăţirile care se puteau face în spaţiul restaurantului au constituit singurele instrumente disponibile pentru obţinerea unei performanţe superioare. Pe de altă parte, elemente specifice programului de restaurant erau prin definiţie mari consumatoare de energie. Operarea bucătăriei pe tot parcursul zilei era unul dintre aspectele dificil de rezolvat în parametrii eficienţei impuse de LEED; soluţia a fost achiziţionarea echipamentelor Energy Star (frigidere, congelatoare şi spălătoare de vase), care reduc semnificativ atât consumul energetic, cât şi cantitatea de apă utilizată.

Certificarea LEED pentru interioare comerciale. Founding Farmers

Cheia surmontării provocărilor implicate de certificarea pentru LEED Aur a fost, după cum mărturisesc arhitecţii şi proprietarii restaurantului, comunicarea intensivă şi coordonarea tuturor amănuntelor proiectului. Un alt aspect vizibil rezolvat cu abilitate este corespondenţa între atmosfera spaţiului şi conceptul de la baza unui tip de cuisine bio ancorat în tradiţia ţărănească şi bazat pe producţie locală şi ingrediente organice. O menţiune specială se cuvine barului poziţionat central, care organizează întregul spaţiu în jurul unui eşafodaj translucid de sticle şi borcane, cu aspect rustic, dar cu producţie sofisticată. Cocktailurile după reţetele prohibiţiei sau creaţii ale casei folosesc o varietate impresionantă de spirtoase, asezonate cu miere şi îndulcitori naturali nerafinaţi. În ansamblu, Founding Farmers îşi atinge scopul de a transporta vizitatorii într-o lume mai simplă, mai curată şi mai veselă.

Certificarea LEED pentru interioare comerciale. Founding Farmers

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0