fbpx

CET Piteşti

După ani de zile în care CET Piteşti Sud şi CET Găvana au alimentat cu energie electrcă şi termică zona Piteşti, prin ’80, dezvoltarea economică şi industrială le-a transformat în două măgădoaie obosite şi ineficiente. Pentru a rezolva problema, s-a demarat construirea unui alt CET, care să suplimenteze producţia celorlalte două, aprovizionându-se cu cărbune şi din minele de la Goleşti şi Aninoasa.

Între ’85 şi ’87, s-au adunat toate echipamentele necesare, s-au ridicat structurile de metal, aproape totul era pus la punct. Mai trebuiau doar 6 luni de zile pentru a finaliza măreaţa construcţie, dar ceva neprevăzut a intervenit şi visul s-a spulberat. După revoluţia din ’89, CET-ul a fost „avortat”. Bucăţică cu bucăţică de metal, piese de schimb şi utilaje întregi au fost vândute pe la diferite alte CET-uri din ţară, iar ce a mai rămas a fost furat de „nevoiaşii”, care nu mai puteau să stea şi să privească zi de zi această colecţie de materie primă ce se prăpădea sub vânt şi ploaie fără să îşi fi îndeplinit misiunea în viaţă. Ruinele, pe de altă parte, constituie o destinaţie fascinantă. Turnul înalt, structurile dezgolite de metal, şinele şi utilajele pe care „nevoiaşii” nu le-au putut „mântui” formează un tablou pe de-o parte dezolant, pe de altă parte spectaculos. Un observator mai fin se poate însă bucura de firicelele de iarbă care invadează deja unele zone, semn că natura începe să recucerească teritoriul pierdut.

Terenul, mai întâi proprietate a Termoelectrica, apoi a primăriei, a rămas în continuare, un uriaş spaţiu neexploatat, dar nu disperaţi: umblă vorba că într-un viitor „apropiat” aici va fi un foarte „necesar” aeroport.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0