fbpx

CEVISAMA 2011

Text: Laura Liţcanu

Valencia a găzduit, între 8 şi 11 februarie, a 29-a ediţie a târgului internaţional Cevisama, având în prim-plan forma şi culoarea. Un accent deosebit a fost pus şi în acest an pe sustenabilitate, reciclare, personalizarea spaţiilor, exponatele reflectând tendinţe variate: stilul neobaroc, accente „glamour”, efectele vizuale 3d, „noul rustic” cu tonalităţi naturale, suprafeţe texturate sau imprimate, finisaje metalizate, motive florale, dar şi clasicul contrast alb-negru.

CEVISAMA 2011

În spaţiul central au fost prezentate şase lucrări din cadrul celui de-al 7-lea eveniment Trans/hitos, cu tema „Confluenţe”: Pixel – simularea coroanei unor copaci sub care au fost prezentate 9 premii de arhitectură şi interior; Sound field – tije metalice cu plăcuţe ceramice în capăt, sugerând papura în bătaia vântului; Rice field – instalaţie circulabilă integral din ceramică; Re-make – amenajare exterioară din materiale reciclabile, incluzând o aplicaţie pentru faţadă ventilată; Expocatedras – expunere lucrări ale studenţilor; Lovin’ green – tendinţe privind eficienţa energetică, construcţiile sustenabile, reciclare, cooperarea cu natura.

CEVISAMA 2011

Concursul Tile of Spain 2010, organizat de ASCER, a adunat în acest an 146 proiecte înscrise pentru trei categorii: arhitectură, design interior, lucrări de diplomă, iar premiile au fost înmânate în cadrul unei ceremonii chiar în timpul Cevisama.

CEVISAMA 2011

Premiul pentru arhitectură a fost ales în unanimitate, fiind apreciat pentru calitatea proiectului, dar şi pentru modul inedit în care au fost utilizate elementele ceramice pe faţada de la stradă, permiţând locuitorilor obţinerea nivelului de intimitate dorit. Cei de la Bach Arquitectes au ales cu succes ceramica pentru a personaliza şi pentru a oferi o identitate dinamică clădirii Casp 74. Arhitecţii Frechilla&Lopez-Pelaez au primit o menţiune pentru Centrul de Sport Valle de las Canas din Pozuelo, fiind apreciată rigoarea, simplitatea şi firescul soluţiei oferite unei teme complexe de proiectare. Au mai fost oferite două distincţii: IES Jaume I, arh. Ramon Esteve, pentru efectul spectaculos al ceramicii galben aprins în contrast cu betonul aparent; CEIP 2L Martinet, Mestura Arquitectes, pentru textura deosebită a ceramicii glazurate. La categoria design interior, a fost premiat arh. Manuel Clavel Rojo pentru parcarea Avenida Libertad, fiind remarcată adaptarea placărilor ceramice la o geometrie sinuoasă. Proiectul de reabilitare a Casei Del Almirante, BA Blasco Esparza, a primit menţiune pentru sensibilitatea cu care au fost îmbinate metode mai vechi cu tratamente noi utilizând materiale tradiţionale. Foarte apreciată a fost pardoseala de plăci ceramice trapezoidale. Lucrarea de diplomă San Sebastian Thermal Sea Baths, arh. Alba Balmaseda Dominguez a fost desemnată câştigătoare pentru buna înţelegere a contextului natural, alegerea unui finisaj interior cu un comportament perfect pentru spaţii cu apă, contrastul dintre ceramică şi beton.

CEVISAMA 2011

Menţiuni au primit arh. Sonia Perez Rubio pentru Şcoala de Film Calatanazor (adaptare la context istoric) şi arh. Maroa Asuncion Ibanez Rosello pentru Market District Centre for Contemporary Art (schimbarea percepţiei în funcţie de relaţia ceramică-lumină-culoare).

CEVISAMA 2011

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0