Chile. Biblioteca Publică din Licantén
În articolele anterioare v-am prezentat trei clădiri publice din Santiago de Chile, reunind caracteristicile unor proiecte la scară mare. Au avut în comun impactul considerabil asupra spaţiului public înconjurător, dar şi efortul de a conserva şi reabilita memoria publică a anumitor zone urbane. Proiectul de faţă reprezintă în schimb un efort la scară mică, ce constă în recuperarea unui depozit situat pe linia ferată dintre Curicó şi Licantén, abandonat timp de 20 de ani, şi transformarea sa în bibliotecă publică. Ocupând numai 400 mp, structura reprezintă, acum, un centru cultural în cadrul unui cartier rezidenţial, conferind valoare spaţiului şi modernizând infrastructura existentă.
Proiectul a fost realizat de o echipă condusă de Emilio Marín, un tânăr arhitect chilian, cu experienţă în domeniile artelor vizuale, publicaţiilor independente şi arhitecturii, ce lucrează în prezent la o instalaţie pentru cea de-a XVII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură din Chile. Mare parte a lucrărilor sale au fost realizate în urma unor competiţii publice, arhitectul plasându-se mereu la limita dintre artă şi arhitectură şi colaborând în permanenţă cu graficieni, artişti video şi specialişti din domenii conexe artelor pentru a-şi extinde orizontul de activitate. De curând, Emilio Marín a fost menţionat de publicaţia ICON pe lista celor 20 de arhitecţi din întreaga lume ce contribuie la definirea viitorului arhitecturii şi designului.
Proiectul Bibliotecii Publice din Licantén a fost, de asemenea, realizat în urma unei competiţii şi reprezintă o combinaţie inedită de nou şi vechi, arhitectul manifestând un respect deosebit faţă de structura existentă şi, în acelaşi timp, propunând un design cu totul original. De fapt, în ciuda condiţiei sale, depozitul face parte din istoria oraşului Licantén, având o semnificaţie importantă pentru comunitatea locală, ceea ce a şi determinat nevoia de a-l reabilita. Prin introducerea unui nou tip de program şi prin păstrarea elementelor esenţiale pentru identitatea clădirii, proiectul urmăreşte atât să o reabiliteze, cât şi să îi confere o destinaţie inedită. Pe scurt, să o aducă în prezent.
Clădirea este situată între două artere principale ale oraşului. În momentul de faţă, prima parte a străzii pietonale Ciro Boetto a fost deja realizată, urmând ca, la finalizarea arterei, biblioteca să îşi consolideze statutul de „punct final” al axei pietonale a oraşului. Proiectul bibliotecii include şi un spaţiu exterior destinat lecturii, amplasat pe locul fostei plăci turnante.
Conservarea interiorului clădirii a reprezentat, alături de volumele adiţionale, unul dintre aspectele cruciale din cadrul procesului de reabilitare, acesta fiind un element definitoriu pentru identitatea fostului depozit. Pornind de la nevoia de conservare, proiectul a păstrat atât înălţimea spaţiului interior, cât şi condiţiile iniţiale de iluminare, transformându-l în principala sală de lectură a noii biblioteci.
Pentru ca structura să corespundă noului program, i-au fost adăugate două volume adiţionale, gândite cu atenţie în aşa fel încât să respecte proporţiile celui existent. Situate de o parte şi de alta a acestuia, noile corpuri de clădire au, la nivelul faţadei, aceeaşi înălţime cu volumul central, coborând apoi în trepte pentru a corespunde scării clădirilor rezidenţiale din zonă.
Volumul orientat către centrul oraşului Licantén cuprinde două spaţii de întâlnire ce pot fi accesate direct din piaţa publică, unul dintre acestea fiind rezervat copiilor. Spaţiile administrative şi birourile sunt localizate în corpul vestic, pentru care a fost creat un grilaj special, prin care lumina soarelui pătrunde în interior. Cele două volume noi au fost gândite în aşa fel încât să nu fie entităţi de sine stătătoare, ci să contribuie la formarea unui ansamblu armonios şi coerent.