fbpx

Cinema Le Grand Palais Cahors, un monolit luminos

ARHITECTURĂ: Antonio Viga Architecte TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Luc Boegly, Pierre Lasvenes (dronă)

Undeva înspre sudul Franței există Cahors, un oraș situat pe malul râului Lot. Aici, într-un spațiu care a fost de-a lungul istoriei un ansamblu aparținând mai întâi unei mânăstiri și apoi unei baze militare, a apărut silueta volu­me­tric-impu­nătoare a cinematografului Le Grand Palais. Proiectat de către biroul Antonio Virga Architecte, cinematograful a umplut salvator un spațiu „dintre clădiri” care ani de zile a fost folosit pe post de parcare.
Noul monolit cinematografic și-a găsit loc în partea de est a complexului, iar intenția a fost nu de a-l ridica ca pe elementul nou apărut în designul riguros de secol XIX, ci ca pe ceva „etern”, bine conectat cu restul. A apărut astfel un volum luminos și în același timp solid, care împrumută silueta celorlalte clădiri ale ansamblului, folosindu-se de virtuțile cărămizii, atât de prezentă în arhitectura tradițională din Cahors. Și în cazul culorii clădirii, echipa a mers tot pe axa vechi-nou, alegând o nuanță care face trimitere la piatra naturală a regiunii.
 
Tradiționalul este însă utilizat într-un mod surprinzător – „clădirea a fost gândită ca un volum virtual fără ferestre, îmbrăcat în cărămidă, inclusiv acoperișul”.Surprinzătoare este și rezolvarea necesității de a face loc celor 7 săli programate ale cinematografului: pentru a nu pierde simetria obținută prin imitarea clădirilor înconjurătoare, a apărut un al doilea volum, o „falsă” extindere. Noua clădire se impune ludic prin dualitatea ostentativ-ascuns – silueta sa acoperită în metal auriu se camuflează discret în spatele volumului principal. Un frumos joc al volumetriilor și materialelor care permit luminii să încălzească strălucitor corpuri – iată cum un cinematograf își poate aștepta spectatorii contemporani.

PROIECT: Cinema Le Grand Palais; AMPLASAMENT: Place Bessières, 46000 Cahors, Franța; SUPRAFAŢA TERENULUI: 3.653 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 1.640 mp; ARHITECTURĂ: Antonio Viga Architecte; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Grue; STRUCTURI: Projex; INGINERIE ACUSTICĂ: Diagobat; ILUMINAT: PhA; DESIGN GRAFIC: Stefania Corrado; FINALIZAT: 2019

 

Articol publicat în Agenda din igloo #205/ Viena. Locuinţe sociale

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0