fbpx

Cinematograful ca element catalizator pentru revitalizarea unui oraș uitat din Spania

ARHITECTURĂ: Radiz Arquitectura TEXT: Anca Rotar FOTO: Alejandro Gómez Vives

Orașul Brea de Aragón se află în așa-numita „Spanie goală”. Deoarece populația țării este concentrată în zona de coastă și în cadrul orașelor mari, întinderile vaste de teren dintre acestea rămân aproape în întregime abandonate, ele constituind, de altfel, zonele cu cea mai mică densitate a populației din întreaga Europă. Printre acestea se numără comitatul Aranda, odată renumit pentru producția de încălțăminte, meșteșug care a dispărut din cauza industrializării la nivel mondial. De altfel, cinematograful pe care vi-l prezentăm aici a rezultat din reconversia unui fost depozit, pe vremuri fabrică de pantofi, căzut în paragină în ciuda valorii sale arhitecturale.

Pornind de la acest context, proiectul a avut două componente majore. Prima dintre acestea a constat în revitalizarea clădirii vechi, transformată în sală de cinematograf și teatru. Aceasta a avut loc fără intervenții majore asupra structurii și cu valorificarea elementelor constructive originale, precum fațada din cărămidă roșie, detaliile din piatră cioplită și grinzile din lemn. Astfel, s-a reușit păstrarea tuturor deschiderilor existente, cu grilajele originale, deși unele dintre ele au fost transformate în uși, pentru a realiza conexiunea cu noul corp de clădire.

În amenajarea sălii propriu-zise, elementele recondiționate se îmbină în mod natural cu cele noi precum podelele sau draperiile. Tot aici, panta terenului a constituit un avantaj considerabil pentru amplasarea scaunelor în așa fel încât toți spectatorii să poată urmări ce se întâmplă pe scenă sau pe ecran.

 

Cea de-a doua parte a proiectului a constat în ridicarea unui volum nou, cu un limbaj arhitectural explicit contemporan, ce pune în valoare, prin contrast, clădirea restaurată. Noua construcție este caracterizată de o geometrie organică, ce facilitează circulația spectatorilor, în timp ce golurile atent decupate permit vederi din stradă către activitatea din interior, asemenea unor ecrane, reflectând funcțiunea de cinematograf.

Radiz Arquitectura

Fațada este acoperită cu plăci ceramice riflate alternativ pe orizontală și pe verticală, creând un efect animat și dinamic. Noul corp de clădire conține accesul și adăpostește spațiile auxiliare ce deservesc clădirea principală, precum un lobby cu un mic bar și grupurile sanitare.

Radiz Arquitectura

Astfel, proiectul reușește să recupereze și să valorifice o parte din istoria micului oraș, pe care o aduce în prezent cu ajutorul unei extensii contemporane, încurajând viitoare inițiative similare și, implicit, dezvoltarea unui oraș anterior lăsat pradă uitării.  

PROIECT: Teatru și cinematograf în Brea de Aragón; AMPLASAMENT: Brea de Aragón, comitatul Aranda, provincia Zaragoza, regiunea Aragón, Spania; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 490,81 mp; ARHITECTURĂ: Radiz Arquitectura – José Morales Martínez; ARHITECT TEHNIC: José Javier Martínez Estarán; FINALIZAT: 2021

 

Mai mult despre spațiul de intersecție dintre arhitectură și film puteți descoperi în igloo #217 /POV: arhitectură, film, scenografie, oraș / decembrie 2023 – ianuarie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0